Posljednji paket satelita Starlink uključuje i jednoga s "vizirom"

SpaceX nastavlja s lansiranjem grupa od po 60 satelita za pristup Internetu, a u noćašnjoj pošiljci nalazi se i jedan satelit s eksperimentalnim sustavom za smanjenje svjetlosnog zagađenja

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. lipnja 2020. u 16:20

Nekoliko dana nakon što je prvi puta poslao ljude u orbitu, SpaceX je svojom višekratno upotrebljivom raketom Falcon 9 nastavio projekt sukcesivnog lansiranja paketa od po 60 Starlink satelita za pristup Internetu. U konačnici bi ova konstelacija trebala imati 42 tisuće satelita, a samo do kraja ove godine bi ih u orbiti trebalo biti preko 1.500.

Kao takvi, sateliti Starlink vidljivi su sa Zemlje, ali i vrlo negativno utječu i na atronomiju i tamno nebo. Kao odgovor na peticije i upozorenja znanstvenika da bi Starlink mogao uništiti astrofotografiju i astronomiju kakve poznajemo, SpaceX je pokrenuo projekt zaštite od svjetlosnog zagađenja. Razvili su sustav koji će upravljati orijentacijom satelita prilikom podizanja orbite, kako bi oni što manje svjetlosti reflektirali prema tlu, a osmislili su i "vizire" koji bi štitili visokoreflektivne antene i tako smanjili sjajnost satelita u orbiti.

Poletio prvi suncobran

Noćas je raketom Falcon 9 lanisrana još jedna "pošiljka" od 60 satelita Starlink, već osma s aktivnim satelitima i deveta ukupno, ako se broji i prvo eksperimentalno lansiranje. U njoj je jedan od 60 satelita opremljen sustavom Visorsat, svojevrsnim sjenilom koje bi trebalo zatamniti njegove antene.

Cilj ovog poteza jest evaluirati koliko je ovakav pristup efikasan u očuvanju tamnog neba, te uvjeriti astronome da konstelacija Starlink, s novim tehnološkim rješenjima, neće značajno utjecati na promatranje i snimanje zvijezda i drugih nebeskih tijela. Tehničke detalje svojeg rješenja za zatamnjenje satelita SpaceX je usuglasio u koordinaciji sa znanstvenicima, te ih objavio na svojim stranicama.

Krajem ove godine Starlink bi mogao pokrenuti beta verziju svoje usluge pristupu Internetu za korisnike u SAD-u i Kanadi, a nekad tijekom naredne dvije godine usluga bi mogla biti proširena i na druge dijelove svijeta.

Usput rečeno, ovim je lansiranjem SpaceX srušio još jedan rekord. Naime, prvom stupnju rakete Falcon 9, koja je sinoć dostavila satelite u orbitu, bilo je to već peto lansiranje i uspješno vraćanje na tlo ili autonomnu platformu u oceanu. Time je SpaceX pokazao kako je, točno 10 godina nakon njezinog prvog lansiranja, ova vrsta raketa i dalje daleko najisplativiji trenutačno dostupni način za slanje tereta u orbitu.