SpaceX lansirao još 60 satelita Starlink, pokrenuta peticija #SaveOurStars

Jučer je u Zemljinu orbitu lansirano još 60 komunikacijskih satelita konstelacija Starlink, a astronomi diljem svijeta žele zaustaviti Elona Muska u daljnjem zagađenju tamnog neba

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. ožujka 2020. u 14:39

Raketa Falcon 9, čiji je prvi stupanj jučer poletio rekordni peti put, ponijela je u Zemljinu orbitu još jedan "paket" od 60 satelita konstelacije Starlink. Njih bi, prema planu, trebalo u orbiti biti čak 42 tisuće kako bi svaki kutak planete bio pokriven njihovim bežičnim internetskim signalom.

Ovo lansiranje, osim rekordnog petog leta, obilježio je i manji problem – otkazivanje jednog od devet motora Merlin 1D na potisniku, koji slijedom toga nije uspio precizno sletjeti na autonomnu platformu u Atlantskom oceanu. Ovo je bilo šesto lansiranje satelita Starlink, kojih sada u orbiti, što aktivnih što neaktivnih, ima 360.

Do kraja godine planirano je još najmanje tri slična lansiranja, pa bi im se broj trebao popeti na 540, iako su prvi planovi govorili da bi samo ove godine trebalo biti lansirano preko 1.500 satelita. SpaceX ih inače proizvodi tempom od šest – na dan. Između 400 i 800 satelita dovoljno je kako bi se pokrenule usluge pristupa Internetu.

Peticija protiv Starlinka

Ovakav razvoj događaja zabrinjava astronome u cijelom svijetu. Sateliti Starlink, naime, prilično su vidljivi u Zemljinoj orbiti, čak i golim okom, te kao takvi ometaju rad teleskopa i svjetlosno zagađuju tamno nebo. Zbog toga je nedavno pokrenuta i peticija Save Our Stars kojom se želi zaustaviti uništavanje noćnog pogleda na zvijezde kakav danas imamo.

SpaceX je nedavno najavio da će smanjiti odbljesak svjetlosti sa svojih satelita, a Elon Musk je nedavno objavio i da kompanija provodi nekoliko eksperimenata kojima bi se oni učinili "tamnima". Utjecaj na astronomiju bit će u svakom slučaju značajan jer se satelite ne može u potpunosti zatamniti. No, astronomi pozdravljaju svaki pokušaj da ih se učini manje sjajnima.