Prigodna zimska razglednica s Marsa

Marsovski orbiter Europske svemirske agencije, Mars Express, snimio je i na Zemlju poslao fotografije "Marsovske zimske čarolije", velikog kratera punog leda

Sandro Vrbanus utorak, 25. prosinca 2018. u 09:30

Europska svemirska agencija s javnošću je podijelila fotografije koje je primila sa svojeg orbitera Mars Express koji se nalazi u orbiti, kako mu i samo ime kaže, Marsa. Letjelica je ovih dana fotografirala oveći krater na površini tog planeta gotovo u potpunosti ispunjen ledom. Riječ je o krateru Koroljov promjera 81,4 kilometra koji je ime dobio po ruskom raketnom inženjeru i vođi sovjetskog svemirskog programa 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, Sergeju Koroljovu.

Fotografije ledenog kratera su snimljene kamerom Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC) i sastavljene su od po pet "traka" snimljenih iz različitih orbita. Debljina leda u središtu kratera procjenjuje se na najmanje 1,8 kilometara tijekom cijele godine – a to je moguće jer se led nalazi usred tzv. "hladne klopke", gdje ga oblik kratera štiti od zagrijavanja.

ESA je fotografije podijelila nekoliko dana prije Božića navodeći kako je riječ o "Zimskoj čaroliji s Marsa" koja je ipak malo predaleko da bi se tamo mogli provesti blagdani.

Misija Mars Express lansirana je u lipnju 2003. godine. Letjelica je do Marsa putovala šest mjeseci, da bi na sam Božić te godine uspješno ušla u Marsovu orbitu. Tako su ove visoko kvalitetne zimske fotografije poslužile ESA-i i da prigodno obilježi 15. obljetnicu uspješnog orbitiranja svoje sonde oko Crvenog planeta.