Prva raketa iz misije Artemis dobila datum lansiranja

NASA planira svoju novu raketu SLS lansirati krajem ovog mjeseca. Ona će prema Mjesecu ponijeti svemirski brod Orion kako bi postavila temelje za sve buduće misije iz ovog programa

Sandro Vrbanus petak, 5. kolovoza 2022. u 19:15

Potpuno nova NASA-ina svemirska raketa SLS (Space Launch System) ušla je u završnu fazu priprema za svoje prvo lansiranje. Ono bi se trebalo dogoditi krajem ovog mjeseca, točnije u ponedjeljak, 29. kolovoza, u 14:33 sati po našem vremenu, ili u dva sata oko tog vremena. Bude li uspješno, ovo lansiranje pokrenut će program Artemis, u sklopu kojeg će se ljudske posade vratiti na Mjesec i tamo stvoriti kopnenu i orbitalnu bazu za daljnje istraživanje svemira.

Misija Artemis-I bit će, dakako, bez posade, a trebala bi trajati 42 dana. Prema planu misije, svemirski brod Orion će biti poslan u Mjesečevu orbitu, tamo će provesti nekoliko dana, a potom se vratiti na Zemlju oko 10. listopada. U slučaju da bude potrebno odgoditi prvo lansiranje, već sada se kao pričuvni datumi ističu 2. i 5. rujna.

Raketa SLS nalazi se u svemirskoj bazi Kennedy na Cape Canaveralu na Floridi, odakle će biti i lansirana. Posljednjih mjeseci tamo su obavljana posljednja testiranja, popravci, preinake i pripreme za povijesno prvo svemirsko putovanje nove rakete.

Prvi "astronaut" – lik iz crtića

Jedan od partnera na ovom projektu, Europska svemirska agencija ESA, ovoga je tjedna objavila i tko će biti njihov prvi "astronaut" na misiji Artemis-I. Bit će to "posebno trenirani vuneni astronaut", lik iz animiranih filmova, u nas poznat kao Janko Strižić. On će biti ukrcan u ESA-in servisni modul, koji je dio kapsule Orion.

Iz ESA-e ističu da će Orion iskoristiti Mjesečevu gravitaciju za ubrzanje te da će, zahvaljujući tom efektu, otputovati čak 70.000 kilometara "iza" Mjeseca, odnosno na udaljenost od gotovo pola milijuna kilometara od Zemlje. Dalje je to, kažu, nego što su ijedan čovjek, ili ovca, ikada otputovali.