Ravnatelj škole u Kini koristio školska računala za rudarenje Ethereuma

Ravnatelj jedne škole u Kini rudario je kriptovalutu Ethereum u računalnoj radionici u vlastitoj školi kako bi izbjegao osobne troškove što se tiče potrošnje električne energije

Matija Pavlić nedjelja, 11. studenog 2018. u 21:46

Poznato je kako rudarenje kriptovaluta iziskuje određene resurse ali i povećava račun za struju, kako bi izbjegao ovaj potonji trošak ravnatelj jedne škole u kineskoj provinciji Hunan (smještena na jugoistoku središnje Kine) osmislio je alternativno rješenje.

U školu koju je vodio tajno je smjestio računala za rudarenje kriptovalute Ethereum te ih priključio na školsku električnu mrežu.

Nedugo nakon aktiviranja računala ravnatelj je počeo dobivati pritužbe od vlastitih zaposlenika na danonoćnu buku, koju je on pripisao klimatizacijskim uređajima. Također, ravnatelju je prijavljen i veliki račun za električnu energiju koji je prešao granicu od 2100 američkih dolara.

Na kraju je otkriveno kako je ravnatelj Lei Hua cijeli pothvat osmislio prije godinu dana, kada je jedno računalo za rudarenje premjestio iz svojeg doma u školsku računalnu radionicu, a kroz godinu njegov sustav za rudarenje Ethereuma u školi narastao je na ukupno osam računala.

Tome valja pridodati i računalo njegova zamjenika koji je svoje računalo za rudarenje priključio na školsku električnu mrežu u siječnju ove godine. Epilog cijele priče je otkaz za ravnatelja i službeno upozorenje za njegova zamjenika.