Događaji

Razgledali smo Sonyjevu ovogodišnju ponudu televizora

Davor Šuštić ponedjeljak, 25. veljače 2019. u 14:48

Sony je u Budimpešti predstavio ovogodišnju ponudu svojih televizore, Bluetooth zvučnika, slušalica i digitalnih fotoaparata

Sony je, sad već tradicionalno, odabrao Budimpeštu kao mjesto predstavljanja svojih (n)ovogodišnjih noviteta iz svijeta televizora, zvučnika, slušalica i digitalnih fotoaparata. Na događaju su nam prikazani neki uređaji koje smo već testirali i recenzirali, poput izvrsnih noise cancelling slušalica WH-1000XM3, ali i mnogi koje takav tretman tek čeka, kao što su televizori iz ovogodišnje serije XG (nasljednik prošlogodišnjeg "XF").

Sonyjev OLED AG9 okuplja najbolje tehnologije koje tvrtka u ovom trenutku nudi
Sonyjev OLED AG9 okuplja najbolje tehnologije koje tvrtka u ovom trenutku nudi

Krenimo s najboljim i najskupljim što smo u Budimpešti imali prilike vidjeti. Bez velikih iznenađenja, ta titula pripada tvrtkinom novom 4K HDR OLED televizoru Bravia Master AG9, nasljedniku poznatog i priznatog modela AF9. Dotični na tržište dolazi u 55, 65 i novoj, 77-inčnoj dijagonali i upola je tanji od svojeg prethodnika. AG9 je opremljen procesorom X1 Ultimate i čitavim nizom tehnologija za poboljšanje interpretacije boja i fluidnosti pokretnih objekata. Poradilo se i na reprodukciji zvuka, za koji se brine dodatno rafinirana izvedba tehnologije Acoustic Surface (sad se zove Acoustic Surface Audio+), koncipirana na način da zvuk nastaje oku nevidljivim titranjem površine ekrana. Sony je u priču ubacio nešto što se naziva Sound-from-Picture. Riječ je o tehnologiji zaduženoj da zvuk "izlazi" iz onog dijela ekrana gdje se nalazi ono što ga je proizvelo. Primjerice, kad glumac priča, glas izlazi iz njegovih usta, a kad kroz kadar projuri automobil, zvuk motora dolazi iz haube i auspuha. Zvuči zanimljivo, ali koliko stvar ima smisla, a koliko je gimmick, provjerit ćemo prilikom testiranja.

OLED AG9 dolazi u tri veličine - 55", 65" i novoj, 77"
OLED AG9 dolazi u tri veličine - 55", 65" i novoj, 77"

Softverski se Sony drži prokušanog Android TV-a, odsad u verziji Oreo. Ovo je jedan od tvrtkinih televizora koji nude takozvani "Netflix Calibrated Mode", profil slike koji je tvornički kalibriran tako da prikaže točno onakvu sliku kakvu su autori videosadržaja s Netflixa htjeli postići. Za brži pristup takvim sadržajima, daljinski upravljač posjeduje tipku "Netflix", istu kakvu su nudili Sonyjevi televizori prethodnih generacija.

Sam daljinac je napokon moderniziran - metalan je i reorganiziran. Tipke smjera sad su fizički odvojene od tipki za pristup sistemskim izbornicima, a tipke za izbor ulaza i izdavanje glasovnih naredbi premještene su s vrha upravljača na područje iznad tipki smjera, gdje će se moći pritiskati bez pomicanja ruke. Usto, sve tipke, izuzev one za uključenje televizora, naredbe odsad šalju putem Bluetootha. Zvuči kao nebitan detalj, ali Sonyjevi daljinci dosad su Bluetooth koristili samo za glasovne naredbe, tako da smo još uvijek morali "nišaniti" infracrveni prijamnik. Nažalost, i dalje nema nekih naprednijih funkcija, poput upravljanja pomoću pokreta, koje su nam se kod daljinaca konkurentskih televizora pokazale odličnima.

Novi, aluminijski daljinski upravljač Sonyjevih ovogodišnjih televizora pored starog (lijevo). Najveće novosti su čišćenje područja oko tipki smjera i selidba tipki za izbor ulaza i glasovno upravljanje s vrha na sredinu upravljača
Novi, aluminijski daljinski upravljač Sonyjevih ovogodišnjih televizora pored starog (lijevo). Najveće novosti su čišćenje područja oko tipki smjera i selidba tipki za izbor ulaza i glasovno upravljanje s vrha na sredinu upravljača

Cijene televizora AG9 u Hrvatskoj trenutačno nisu poznate, ali jasno je da će biti "za odlikaše". Modeli koji će širokim masama biti dostupniji, okupljeni su unutar serije XG. Oznaku XG nosit će Sonyjevi ovogodišnji LCD televizori, na čelu s modelom XG95, nadogradnjom prošlogodišnjeg modela XF90 (nagrađenog značkom "Bug preporuka" u našoj recenziji). Predstavnici Sonyja kazali su nam da se XF90 i dalje izvrsno prodaje, zbog čega ga namjeravaju zadržati u ponudi još barem do sredine ove godine, dakle koegzistirat će s modelima iz serije XG. Tome je tako i jer je zapravo samo XG95 bolji od njega - svi ostali XG-ovi ciljat će na manje zahtjevne korisnike. XG95 dolazi u 55, 65, 75 i 85-inčnoj dijagonali, koristi FALD pozadinsko osvjetljenje te, poput Sonyjevog najskupljeg OLED-a, također nudi procesor X1 Ultimate i Netflix Calibrated Mode.

XG95 u najvećoj, 85-inčnoj varijanti, vrhunac je Sonyjeve ovogodišnje ponude LCD televizora
XG95 u najvećoj, 85-inčnoj varijanti, vrhunac je Sonyjeve ovogodišnje ponude LCD televizora

Ovo su drugi LCD televizori iz Sonyjeve ovogodišnje serije XG, od skupljih prema jeftinijima:

  • XG90 - 4K HDR / 49" / X1 Extreme procesor
  • XG85 - 4K HDR / 55", 65", 75", 85" / X1 procesor
  • XG83 - 4K HDR / 43", 49" / X1 procesor
  • XG81 - 4K HDR / 43", 49", 55", 65" / X-Reality procesor
  • XG80 - 4K HDR / 43", 49", 55", 65", 75" / X-Reality procesor

One koji iz nekog razloga još uvijek inzistiraju na Full HD rezoluciji, zanimat će da će Sony nuditi i jedan takav model. Naziva se WG6, dolazi u 43 i 50-inčnoj varijanti i podržava HDR.

Prošlogodišnji XF90 još će se nekoliko mjeseci prodavati paralelno s modelima iz serije XG
Prošlogodišnji XF90 još će se nekoliko mjeseci prodavati paralelno s modelima iz serije XG

Na Sonyjevoj prezentaciji vidjeli smo i tvrtkine nove Bluetooth zvučnike, kojima su dodane ronilačke sposobnosti, kao i aktualnu ponudu digitalnih fotoaparata. Naglasak je stavljen na kompaktni mirrorless APS-C model α6400, koji raspolaže brojnim tehnologijama preuzetim sa Sonyjevih najnaprednijih full frame aparata. Demonstrirana nam je mogućnost držanja fokusa na objektima koji se brzo pomiču, na primjeru plesačice sambe. Dok je ona plesala, aparat je uspješno držao fokus na njenim očima (i omogućavao da se ručno odabere oko koje će pratiti). Nisu ga zbunili ni brzi okreti - tada bi privremeno fokusirao kosu i smjesta se vraćao na oči, kad bi se plesačica ponovo okrenula naprijed. Napredne mogućnosti snimanja (uključujući timelapseove) i sposobnost rotiranja ekrana za 180° ovu kompaktan aparat čine vrlo zanimljivim izborom za YouTube generaciju korisnika.