Rusija najavljuje povlačenje iz projekta Međunarodne svemirske postaje

Umjesto da nastave suradnju s partnerima na ISS-u, Roscosmos planira do 2025. godine početi graditi vlastitu svemirsku postaju u Zemljinoj orbiti te napustiti međunarodni projekt orbitalne postaje

Sandro Vrbanus petak, 23. travnja 2021. u 06:00

Jedan od rijetkih primjera međunarodne suradnje istoka i zapada, odnosno prije svega SAD-a i Rusije, svakako je projekt Međunarodne svemirske postaje koju, uz sudjelovanje još nekoliko zemalja, održavaju i nadograđuju već više od 20 godina. No, posljednji geopolitički problemi, optužbe za špijunažu, manipuliranje izborima, hakiranje, zatiranje demokracije i slična nedjela za koje SAD prozivaju Rusiju, mogli bi i toj suradnji doći glave.

Iz ruske svemirske agencije Roscosmos tako se ovoga tjedna mogu čuti određene poruke koje daju naslutiti da Rusija planira u narednim godinama istupiti iz projekta ISS-a.

"Zaustavite ISS, silazim"
"Zaustavite ISS, silazim"

Roscosmos je najavio kako će početi planirati lansiranje vlastite orbitalne svemirske postaje, koju bi mogli početi lansirati i sastavljati već 2025. godine. Šef ove agencije Dimitrij Rogozin izjavio je nedavno da su već počeli rad na prvom, središnjem modulu nove postaje. Do 2025. bi, dakle, ovaj projekt trebao potpuno zaživjeti, a tada bi se Rusija mogla povući iz međunarodnog partnerstva koje održava ISS.

Neizvjesna budućnost ISS-a

"Kada donesemo odluku pokrenut ćemo pregovore s partnerima o oblicima i uvjetima suradnje na ISS-u nakon 2024. godine", najavljeno je iz Roscosmosa. Trenutačno su partneri u ugovornom odnosu do 2024., a suradnja nakon toga, očigledno, nije sigurna.

Posljednja informacija koja je s ruske strane pristigla vezana za njihove planove jest Rogozinova izjava o tome da su pregovori na samom početku. "No, to ne znači da će postaja biti zanemarena i bačena u ocean nakon 2025. godine. Jednostavno ćemo svoje odgovornosti za naš segment prepustiti partnerima", najavio je šef ruske svemirske agencije.

S američke strane prije koju godinu dolazile su i najave moguće privatizacije, pa i pokretanja "hotela" kojim bi se djelomično financiralo održavanje postaje nakon 2024. godine.