Samsung i SK Hynix zbog sankcija prestaju opskrbljivati Huawei s čipovima

Od 15. rujna Samsung i SK Hynix stopiraju narudžbe prema tvrtki Huawei zbog pravila koja zabranjuju isporuku proizvoda nastalih pomoću američke opreme i softvera

Matija Pavlić četvrtak, 10. rujna 2020. u 06:00

Već je dobro poznata priča o sankcijama i zabranama koje se tiču tvrtke Huawei, a sada za kinesku tvrtku stiže jedan novi problem.

Tvrtka Samsung i proizvođač memorije SK Hynix namjeravaju suspendirati sve narudžbe prema tvrtki Huawei počevši od 15. rujna.

Suspenzije narudžbi dovode se u vezu s restrikcijama koje neameričkim tvrtkama zabranjuju prodaju komponenti proizvedenih pomoću opreme i softvera američkog podrijetla tvrtki Huawei. Gubitnik što se tiče ovih novih restrikcija neće biti samo Huawei već i Samsung te SK Hynix (koji 40% svojih prihoda ostvaruje izvozom u Kinu).

U međuvremenu Huawei nastoji riješiti problem ovisnosti o stranim čipovima s narudžbama iz kineske tvrtke SMIC koja je doduše po tehnološkom razvitku oko dvije generacije iza TSMC-a ali bi i ona uskoro mogla ostati bez mogućnosti nabavke komponenti za proizvodnju čipova.