Sonda Chang'e 4 poslala slike s Mjeseca i pokrenula "farmu" na njemu

Kineska svemirska agencija CNSA objavila je prve kvalitetnije fotografije koje prikazuju udaljenu stranu Mjeseca i rover koji su tamo poslali

Sandro Vrbanus srijeda, 9. siječnja 2019. u 12:00

Prije nekoliko dana izvijestili smo o tome kako je Kina spustila svoju sondu Chang'e 4 na stranu Mjeseca koja je uvijek okrenuta od Zemlje. Prvi je ovo puta da su ljudi poslali neku letjelicu da sleti na ove još neistražene dijelove našeg prirodnog satelita, pa je priča samim time vrlo zanimljiva. Odmah po slijetanju dobili smo fotografsku potvrdu da je sonda preživjela i da može započeti s misijom, a sada su stigle i malo detaljnije fotografije s one strane Mjeseca koju odavde ne možemo vidjeti.

Kineska sonda šalje ih na Zemlju preko Mjesečevog orbitera Queqiao, također u njihovom vlasništvu, koji služi kao relej u komunikaciji s udaljenim predjelima koji nisu u vidokrugu zemaljskih antena.

Fotografije prikazuju surovi okoliš u kojem se sonda nalazi, te njezin rover Yutu 2 (Zec od žada 2) koji je ispušten po posebnoj rampi i već je krenuo u istraživanje. Kako je za slijetanje odabran najveći i najstariji krater na Mjesecu znanstvenici se nadaju da će analizom tla na tom mjestu saznati više o povijesti Mjeseca, njegovoj unutarnjoj strukturi i razvoju.

Kinezi sade krumpir na Mjesecu

Yuta 2 na svojem putu, osim znanstvenih instrumenata, nosi i limenku s jajašcima dudovog svilca, te uzorcima različitih vrsta sjemena nekoliko različitih biljaka, među kojima su, primjerice, rajčica i krumpir. Znanstvenike zanima što će s istima biti kada ih se položi na Mjesečevo tlo.

Ova posuda trebala bi funkcionirati kao zatvorena "biosfera" u kojoj bi biljke i životinje trebale imati atmosferu sličnu onoj na Zemlji, s razlikom što se nalaze u uvjetima manje gravitacije.

U limenci se nalazi i kamera putem koje će znanstvenici pratiti kako se ovaj biljni i životinjski svijet snalazi u takvom okruženju, te hoće li moći preživjeti u sinergiji koju stvore. Eksperiment je od ključnog značaja za daljnji razvoj biosustava u mogućim budućim dugoročnim ljudskim kolonijama.