SpaceX će odjednom lansirati 60 satelita za pristup Internetu

SpaceX-ov plan o lansiranju velike konstelacije komunikacijskih satelita ovoga bi se tjedna trebao početi ostvarivati lansiranjem prvih 60 komada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. svibnja 2019. u 17:40

Privatna svemirska kompanija SpaceX već godinama razvija sustav koji bi uz pomoć velike konstelacije komunikacijskih satelita, smještenih u nisku orbitu, donio pristup Internetu i do najzabačenijih dijelova zemaljske kugle. Inicijalni planovi govore kako bi za pokrivanje cijelog planeta trebalo biti lansirano oko 12 tisuća takvih satelita, a SpaceX je prošle godine lansirao i svoja prva dva pokusna satelita.

Sada je ovaj projekt već u ozbiljnijoj fazi. Elon Musk je na svojem Twitter računu objavio fotografiju čak 60 internetskih satelita prilično zgusnutih unutar jednog tovarnog prostora rakete Falcon 9. Ovaj prvi paket spreman je, očito, za lansiranje, a očekuje se kako bi raketa s njime trebala poletjeti već ove srijede.

Riječ je o i dalje testnoj fazi u kojoj će se vidjeti kako konstelacija funkcionira, a Musk predviđa da bi mnogo toga moglo poći po zlu prilikom ubacivanja ovolike količine satelita u orbitu. Kako bi se pružila kakva-takva pokrivenost bit će potrebno najmanje šest ovakvih lansiranja po 60 satelita, a za osrednju kvalitetu veze dvostruko toliko – barem 12 puta po 60 satelita.

U konačnici bi SpaceX trebao lansirati najavljenih 12 tisuća satelita i smjestiti ih na tri visine. Najviši bi orbitirali na visinama od 1.110 do 1.325 kilometara i bili bi osnova Starlink sustava – takvih bi bilo, prema planu, 4.425. Ispod njih, na visinama od 335 do 346 kilometara, nalazilo bi se dodatnih 7.518 satelita čiji bi zadatak bio smanjiti latenciju širokopojasnog pristupa Internetu i povećati kapacitet mreže.

Polovica planiranih lansiranja trebala bi biti obavljena u narednih šest godina, a Starlink konstelacija trebala bi biti dovršena kroz najviše devet godina. Krajem prošle godine ovaj plan je odobrila američka agencija FAA. SpaceX u ovaj projekt planira uložiti oko 10 milijardi dolara.