SpaceX-ova je kapsula uspješno dovela četiri astronauta na ISS

Kapsulom je Crew Dragon stigla druga skupina astronauta otkad su prošle godine, nakon devet godina pauze, nastavljeni letovi s američkog teritorija

Matej Markovinović nedjelja, 25. travnja 2021. u 03:01

Četveročlana je posada astronauta uspješno stigla na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) SpaceX-ovom kapsulom Crew Dragon Endeavour na već rabljenoj raketi Falcon 9, objavila je NASA.

Kapsula je stigla na ISS u 10 sati i osam minuta po hrvatskom vremenu, pa je sad ISS bogatiji za četiri člana – dva astronauta NASA-e, Shaneom Kimbroughom i Megan McArthurom, japanskim astronautom Akihikom Hoshideom i francuskim inženjerom Europske svemirske agencije Thomasom Pesquetom.

Četiri će astronauta sada provesti šest mjeseci u svemiru provodeći znanstvene eksperimente s fokusom na čipovima tkiva, što NASA opisuje kao male modele ljudskih organa koji sadrže više vrsta stanica koje se ponašaju isto kao i u tijelu. Navodi se da će čipovi moći pomoći u identificiranju lijekova ili cjepiva puno brže nego sada.

Budući da je ovo prvi put da je za slanje astronauta na ISS korištena već rabljena raketa, ova će misija biti zapamćena u povijesti svemirskih letova. Osim toga, ovo je treći let s posadom u posljednjih 11 mjeseci u sklopu suradnje NASA-e i SpaceX-a.  Kako prenosi Reuters, reciklirane su rakete upravo središte strategije kojom SpaceX želi učiniti svemirske letove ekonomičnijim.