Velika kineska raketa raspala se po Atlantskom oceanu i Africi

Raketa "Dugi marš" 5B prije nekoliko je dana postala jedan od najvećih, ljudskom rukom, izrađenih predmeta koji se nekontrolirano raspao u atmosferi Zemlje, a čiji dijelovi su pali i na kopno

Sandro Vrbanus petak, 15. svibnja 2020. u 22:00

Kina je 5. svibnja uspješno lansirala svoju raketu bez posade "Dugi marš" 5B, čiji je zadatak bio ispitati tehnologije za izgradnju nove kineske svemirske postaje u orbiti. Nakon lansiranja preko 53 metra dugačke rakete, promjera 5 metara, obavljen je pokus sastavljanja svemirske opreme kojim je simulirano sklapanje svemirske postaje.

Jednom u budućnosti na taj bi se način trebala izgraditi kineska postaja koja će moći primati i ljudsku posadu. Kineske su vlasti po lansiranju proglasile uspjeh misije, no nakon tjedan dana dogodilo se nešto čime se nisu javno pohvalili.

Od New Yorka do Afrike

Američka Svemirska vojska proteklog je ponedjeljka, 11. svibnja, zabilježila da je raketa "Dugi marš" 5B, točnije njezin prvi stupanj dug oko 30 metara i mase oko 20 tona, nekontrolirano uletio u atmosferu iznad Atlantskog oceana.

Tamo se, očekivano, raketa raspala, a dijelovi mase i do 300 kilograma su kasnije pronađeni čak i na kopnu uz zapadnu obalu Afrike. Lokalni mediji iz Obale Bjelokosti prenijeli su fotografije nepoznatih metalnih predmeta koji su pali s neba.

China Aerospace Science and Technology Corp (CASTC), koji je lansirao ovu raketu, očito nije pomno isplanirao deorbitiranje njezinog prvog stupnja, zajedno s pogonskim motorima, nakon što je koristan teret ispušten u orbitu. Službenih informacija nema, a svemirske agencije diljem svijeta neugodno su iznenađene ovim događajem koji je mogao imati i daleko teže posljedice.

Kalkulacije su, naime, pokazale da je prvi stupanj ove rakete tek za 15 minuta promašio SAD, odnosno da se lako mogao rasuti i iznad New Yorka, da se ulazak u atmosferu dogodio četvrt sata ranije. Još od 1991. godine i pada ruske svemirske postaje Saljut-7 u Zemljinoj atmosferi nije se dogodio nekontrolirani pad ovako velikog komada svemirskog smeća.

Kina planira u naredne dvije godine lansirati još najmanje tri rakete iz obitelji "Dugi marš" 5B, a ne počnu li pomnije planirati deorbitiranje njihovih dijelova, moglo bi se očekivati još sličnih događaja u budućnosti.

Lokacija raspada rakete
Lokacija raspada rakete