Vrbovčanka na društvenoj mreži lagala da ima COVID-19, zaradila prijavu

Lažima o ozbiljnoj bolesti nije mjesto na društvenim mrežama, poručuju iz policije, te podižu prekršajne prijave protiv onih koji ionako tešku situaciju dodatno otežavaju

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. travnja 2020. u 20:13

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave Zagrebačke, izvijestili su o akciji policije koja se dogodila u petak, 3. travnja. Saznali su, naime, da je 34-godišnjakinja s područja Vrbovca na društvenoj mreži javno objavila "vijest" da je zaražena koronavirusom.

Širenje laži je uznemiravanje građana

Tako javno objavljena informacija, kažu iz MUP-a, razumljivo je uznemirila osobe koje poznaju "zaraženu" i s njom rade. Po takvom saznanju i provjerom objave, kroz suradnju epidemiologa i policijskih službenika, utvrđeno je stvarno stanje, odnosno potvrđena je činjenica da Vrbovčanka ne boluje od bolesti COVID-19. Time je dokazano da je objavu svjesno izmislila čime je remetila mir i spokojstvo građana i počinila prekršaj iz članka 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Protiv 34-godišnjakinje je posljedično, zbog izmišljanja ili širenja lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, podignuta prekršajna prijava. Slijedi joj prekršajni postupak sukladno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Podsjetimo, prošloga tjedna policija je reagirala na dva slučaja širenja lažnih vijesti i pozivanja na neposluh u Istri, a također povezanih s pandemijom koronavirusa – koja nekima, očito, služi da bi se bavili nepotrebnim uznemiravanjem i dezinformiranjem javnosti.