Zbog fluktuacija tečaja u Turskoj Apple obustavio prodaju u toj zemlji

Turska lira izgubila je u samo tjedan dana preko 20% vrijednosti, pa je Apple privremeno prestao prodavati iPhone i Macove u toj zemlji, kako bi prilagodio cijene novoj situaciji

Sandro Vrbanus petak, 26. studenog 2021. u 10:10

Neobični prizori ovih dana dolaze iz Turske. Naime, zbog značajnih promjena u vrijednosti njihove valute, lire, koje su većinom dovele do pada njezine vrijednosti, Apple je privremeno obustavio prodaju svojih proizvoda u toj zemlji. Lokalna web trgovina od srijede povremeno ističe da su artikli nedostupni, a pred fizičkim trgovinama u trgovačkim centrima stvaraju se redovi.

iPhoneom protiv inflacije

Svemu tome uzrok je ogroman pad vrijednosti lire, od gotovo 45% od početka godine i preko 20% u samo posljednjih tjedan dana. Apple stoga želi prilagoditi cijene novoj situaciji, jer su prema novom tečaju njihovi proizvodi u Turskoj 10-15% jeftiniji nego u ostatku svijeta. Trgovci u Appleovim dućanima tamo neslužbeno su kupcima najavljivali da će doći do otprilike tolikog poskupljenja.

Sve to dovelo je do neobične situacije – kupci su pohrlili na bilo koji način kupiti iPhone, Mac ili neki treći proizvod kao špekulativnu investiciju. Uspiju li ga dobiti po trenutačnim cijenama, smatraju, moći će na njemu zaraditi jednom kada cijene porastu. Ovakvo ulaganje u tehničku opremu tako će ih, barem donekle, zaštititi od galopirajuće inflacije.

Osim Appleovih, na "udaru" kupaca našli su se i ostali uvozni proizvodi iz domene elektronike, ali i luksuzne kozmetike stranih proizvođača. Sve je koincidiralo i s Crnim petkom, koji i u Turskoj služi kao "shopping blagdan", pa je pomama u trgovačkim centrima na još višoj razini nego inače.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi