AI sustav Swift pobijedio svjetske prvake u pilotiranju dronovima

Sustav umjetne inteligencije nazvan Swift sposoban je upravljati dronom jednakom brzinom, pa i brže od utreniranih ljudskih pilota

Mladen Smrekar četvrtak, 31. kolovoza 2023. u 11:12
Dron u letu 📷 Leonard Bauersfeld
Dron u letu Leonard Bauersfeld

Sustav umjetne inteligencije nazvan Swift, osposobljen za upravljanje dronovima, pobijedio je u utrkama protiv ljudskih natjecatelja s velikim natjecateljskim iskustvom. Ovaj rezultat ugledni znanstveni časopis piše Nature označio je kao veliku prekretnicu za mobilnu robotiku i strojnu inteligenciju koja bi mogla potaknuti implementaciju hibridnih rješenja temeljenih na učenju u drugim fizičkim sustavima kao što su samovozeća kopnena vozila, zrakoplovi ili osobni roboti.

Utrke dronova

Sustavi dubokog učenja prethodno su bili bolji od ljudi u raznim igrama, uključujući šah, Atari, StarCraft i Gran Turismo. Međutim, oni su uglavnom bili ograničeni na simulacije i okruženja društvenih igara, ali ne i fizička natjecanja.

Staza na kojoj su vožene utrke dronova 📷 Leonard Bauersfeld
Staza na kojoj su vožene utrke dronova Leonard Bauersfeld

U utrkama dronova iz prvog lica profesionalni natjecatelji svoje letjelice velikom brzinom vode kroz trodimenzionalne krugove. Svaki pilot vidi okoliš iz perspektive svog drona putem videa koji se emitira s ugrađene kamere. Dostizanje razine profesionalnih pilota s autonomnim dronom je izazovno jer robot svoju brzinu i lokaciju u krugu procjenjuje isključivo pomoću ugrađenih senzora.

Swift, sustav umjetne inteligencije nazvan Swift, osposobljen za upravljanje dronovima 📷 UZH
Swift, sustav umjetne inteligencije nazvan Swift, osposobljen za upravljanje dronovima UZH

Autonomni sustav

Elia Kaufmann i kolege sa Sveučilišta u Zürichu osmislili su autonomni sustav koji se može utrkivati ​​na razini ljudskih svjetskih prvaka. Sustav kombinira duboko potkrijepljeno učenje u simulaciji s podacima prikupljenim u fizičkom svijetu. 

Utrka drovova u organizaciji Sveučilišta u Zürichu 📷 Leonard Bauersfeld
Utrka drovova u organizaciji Sveučilišta u Zürichu Leonard Bauersfeld

U nizu utrka na stvarnoj stazi koju je dizajnirao profesionalni pilot trkaćih dronova, Swift se natjecao protiv tri ljudska prvaka, uključujući svjetske prvake dviju međunarodnih liga. Ljudski piloti imali na raspolaganju tjedan dana treninga na trkaćoj stazi, nakon čega se svaki pilot natjecao protiv Swifta u više međusobnih utrka.

Swiftov rekord

Sustav je pobijedio u više utrka protiv svakog od ljudskih prvaka, pobijedivši ukupno u 15 od 25 utrka, i pritom postigao rekord staze, pola sekunde brže od najboljeg vremena ljudskog pilota.

Usporedbe rezultata koje su postigli Swift i ljudski piloti 📷 UZH
Usporedbe rezultata koje su postigli Swift i ljudski piloti UZH

U planu je daljnji razvoj u realističnijem, promjenjivom okruženju kako bi se ostvario puni potencijal tehnologije. Za pobjedu nad ljudskim pilotima u bilo kojem trkaćem okruženju sustav će se morati nositi s vanjskim smetnjama kao što su vjetar, promjenjivi svjetlosni uvjeti, manje jasno definirana vrata, drugi trkaći dronovi i mnogi drugi faktori.