Dodatna oprema pretvara vojni dron MQ-9 Reaper u "crnu rupu" za radare

Marinski korpus SAD-a koristi novu i dosad nepoznatu dodatnu opremu na svojim bespilotnim letjelicama, koja ih može efikasno sakriti od neprijateljskih radara aktivnim protumjerama

Sandro Vrbanus utorak, 9. srpnja 2024. u 15:05
📷 USAF
USAF

Vojna bespilotna letjelica General Atomicsa, MQ-9 Reaper, koristi se u Oružanim snagama SAD-a od 2007. godine, izrađeno ih je nešto više od 300, a bili su prisutni kod svakog većeg sukoba na svijetu tijekom protekla gotovo dva desetljeća – bilo kao aktivni sudionik, bilo kao "promatrač" iz daljine. Moćna platforma letjelice upravljane na daljinu omogućava joj dugotrajan boravak u zraku, borbeno djelovanje, nadzor i izviđanje, elektroničko ratovanje i brojne druge operacije bitne za bojno polje.

Aktivna protumjera

Određene mogućnosti drona i dalje su tajne, no nedavno je general Marinskog korpusa SAD-a Eric M. Smith iznio u javnost jednu dosad nepoznatu pojedinost. Novitet je, kaže, kod drona MQ-9 Reaper kapsula koja se postavlja na podvjesnu točku na njegovom trupu, namijenjena skrivanju letjelice od radara. Tehnologija je poznata pod akronimom RDESS/SOAR (Reaper Defense Electronic Support System / Scalable Open Architecture Reconnaissance) i testira se od 2021. godine, no o njoj se ne zna previše.

📷 USAF / Airman 1st Class Kyrii Richardson
USAF / Airman 1st Class Kyrii Richardson

Ono što je sada otkrio Smith jedna je mogućnost skrivanja drona, koji inače nije izrađen sa "stealth" tehnologijama pasivne prikrivnosti. Sustav elektroničkog ratovanja ima cilj zaštititi Reapera od otkrivanja, tako što može imitirati ulazne signale radara. Iako vrlo oprezan u svojoj izjavi, general je poručio da postoji mogućnost da sustav otkrije signal poslan prema njemu, imitira ga, pa natrag pošalje drugačiji signal, oponašajući radarski odraz koji nije konzistentan s odrazom letjelice. Time Reaper nestaje s neprijateljskog radara, odnosno postaje "crna rupa" za radare, praktički nevidljiv na radarskim zaslonima.

Povjesna kapsula SOAR 📷 General Atomics
Povjesna kapsula SOAR General Atomics

Očekivano, tehnologija je proglašena vojnom tajnom pa se o njoj nije previše doznalo. Detektiranje signala radara i aktiviranje protumjera poznata je metoda elektroničkog ratovanja, no očito je da SAD imaju nešto novoga za ponuditi na tom polju. Proizvođač rješenja također je General Atomics, a SOAR se navodno već koristi na njihovim dronovima dostavljenima Marinskom korpusu, kao dodatak otprije poznatim sustavima za nadzor i detektiranje neprijateljskih snaga s velikih udaljenosti.