Održana je prva utrka letećih automobila

Utrka ubrzanja eVTOL letjelica Airspeeder na 300 metara održana je u pustinji Južne Australije, kao uvod u prvu pravu sezonu utrkivanja ovim letećim automobilima

Sandro Vrbanus petak, 5. studenog 2021. u 22:10

Australci startup Alauda Aeronautics ovoga je ljeta predstavio svoj dron Airspeeder Mk3, namijenjen zračnom utrkivanju. Ta će letjelica biti okosnicom prve na svijetu klase trkaćih letjelica EXA, čija bi se prva sezona utrkivanja trebala odvijati bez pilota u letjelicama, a zatim i s njima.

Kako bi prikazali mogućnosti svojih trkaćih dronova, organizatori ovog natjecanja ovoga su tjedna u pustinji Južne Australije upriličili prvu pravu utrku. Ona je poslužila kao premijerna, kratka utrka ubrzanja na 300 metara, i trebala je pokazati što su sve njihove letjelice sposobne i što možemo očekivati od prve sezone utrkivanja. Ona bi se trebala održati tijekom sljedeće godine na više lokacija diljem svijeta.

Dvije letjelice tipa Alauda Aeronautics Mk3 Speeder i njihovi timovi Alpha i Bravo, sačinjeni od inženjera koji su stvorili cijeli projekt, u sklopu ovog su se predsezonskog testiranja sučelili u kratkoj utrci. Timovi su bili na tlu i letjelicama su upravljali na daljinu. Pobjednik je u konačnici proglašen, iako je glavni cilj utrke bi pokazati mogućnosti letećih automobila i "odnijeti slavu" pred kolegama.

Dronovi su letjeli desetak metara iznad tla, brzinama većima od 150 km/h, a pobjednik je bio tim Bravo s crvenom letjelicom. Ona je kroz cilj prošla 3,2 sekunde prije crnog trkaćeg bolida tima Alpha. Airspeederi inače lete na potpuno električni pogon, snaga motora im je 130 KS, masa prazne (bespilotne) letjelice je oko 100 kilograma, a najviša brzina horizontalnog leta deklarirana je na čak 200 km/h.