Parrot izlazi s tržišta mini-dronova

Francuska tvrtka Parrot polako odustaje od tržišta mini-dronova zbog preoštre konkurencije te će se u budućnosti posvetiti sektoru komercijalnih dronova

Matija Pavlić utorak, 23. srpnja 2019. u 06:00

Prema pisanju internetske stranice The Wirecutter, francuska tvrtka Parrot ozbiljno razmišlja o izlasku s tržišta mini-dronova. Navodno je prekinuta proizvodnja svih tvrtkinih mini-dronova izuzev modela Parrot Anafi.

Iako zasad još uvijek nema službene potvrde, prema neimenovanim izvorima iz same tvrtke na koje se poziva The Wirecutter, zaustavljen je razvoj i proizvodnja Parrot Mambo i Parrot Swing modela. Razlog za povlačenje s tržišta mini-dronova krije se u oštroj konkurenciji koju predstavljaju tvrtke kao što je kineski DJI.

Parrot stoga nastoji se usredotočiti na druga područja kao što je sektor komercijalnih dronova za tvrtke i veće klijente. U svibnju 2019. godine potpisan je ugovor o suradnji s američkom vojskom, a daljnji prelazak s dronova za potrošački sektor na komercijalne dronove vidljiv je i u podacima za prvi kvartal 2019. godine.

Potrošački dronovi činili su 38% svih prihoda, u odnosu na prvi kvartal 2018. godine kada su činili 58% svih prihoda. Tijekom čitave 2018. godine Parrot je u sektoru komercijalnih dronova zabilježio rast prihoda od 5%, no ukupni prihodi tvrtke bili su manji za 28% u odnosu na 2017. godinu.