Dronovi

U Osijeku održan sajam i atraktivna utrka dronova - isprobali smo i Orqa FPV.One naočale

Matej Majstorović ponedjeljak, 13. svibnja 2019. u 17:40

Osijekom se prošlih dana čuo zvuk zujanja, ali ne zbog komaraca, već zbog sajma dronova na kojem smo uživo ispratili atraktivnu utrku FPV dronova, te ujedno imali prilike isprobati jednu od finalnih verzija Orqa FPV.One naočala

Da dronovi dobivaju sve više pozornosti, kako u onim komercijalnim svrhama, tako i u onim poslovnim, govori i činjenica da imamo domaći sajam koji okuplja sve ljubitelje dronova. Drugi po redu Osijek Drone Expo održao se u nekoliko različitih faza kroz tri dana, od četvrtka do subote, a u sklopu prvog dana sajma, koji je održan na osječkom fakultetu građevinarstva i arhitekture, odvijalo se nekoliko panela u dvije dvorane vezano uz samu primjenu dronova, tehnologijama koje se vežu uz njih, te općenitom smjeru, budućnosti i trendovima vezani uz ovaj segment industrije.

Neka od interesantnijih predavanja bila su ona o primjeni generativnog dizajna u kontekstu 3D ispisa konstrukcije dronova, o kojem je pričao vlasnik tvrtke Vectrino, Josip Rukavina, ali i priča o međunarodnom uspjehu FESB tima sa svojom bespilotnom letjelicom Vector VX-3, čiji razvoj i usavršavanje dalje traje.

Drugi i treći dan sajma odvijali su se u dvorani Gradski vrt, gdje smo imali prilike vidjeti i nekoliko krajnjih korisnika dronova, poput HGSS-a i Hrvatskih šuma, a koji su prethodno imali predavanja i panele vezano uz regulatorne okvire i praksu bespilotnih sustava. Bilo je i riječi o primjeni dronova u šumarstvu za obnove biološke raznolikosti šuma (projekt Red Faith).

Također, Algreba i IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih), poznatiji pod imenom Croatian Makers, su imali nekoliko STEM radionica za one mlađih uzrasta. Naravno, cijeli sajam nije mogao proći i bez gradu domaće zvijezde – FPV Orqa, koja je pored M San Grupe ujedno bila i jedan od glavnih sponzora ovog sajma. Popričali smo u par navrata s predstavnicima tvrtke, Ivanom Jelušićem, Srđanom Kovačevićem i Vlatkom Matijevićem, gdje smo saznali da će uskoro predstaviti par novih proizvoda, ali i ubrzo započeti s proizvodnjom i prodajom Orqa FPV.One FPV naočala.

Ujedno smo imali prilike isprobati jednu od pred-proizvodnih verzija i moramo priznati da smo ostali poprilično impresionirani viđenim, pogotovo jer smo i sami korisnici ovakvog tipa FPV naočala.

Vrhunac ovog sajma svakako je bila utrka dronova koji su organizatori sajma održali u suradnji s Drone Racing Team Croatia (DRTC), kojeg su predvodili piloti Goran Krajnović i Hrvoje Klicper. Utrka se održala u dvorani Gradskog vrta, a kompozicija staze je bila vrlo atraktivna za gledatelje jer se u sredini nalazio kavez za gledatelje koji su onda bili u centru zbivanja. Piloti su nam u razgovoru rekli da je staza bila tehnički zahtjevna, ali ne i preteška, zabavna u svakom slučaju, dok vožnju stazom snimljenu uz pomoć FPV racing drona jednog od pilota možete pogledati ovdje ili na priloženom YouTube videu.

Natjecanje je imalo i internacionalnu notu pa su došli neki od ponajboljih pilota iz Austrije, Mađarske i Slovenije, te pilotiknja iz Njemačke. Na turniru je bilo i dvoje Amerikanaca, od kojih je jedan i najpoznatiji pilot trkaćih dronova u svijetu, Alex Vanover, znan inače pod nadimkom captianvanover. On je osvojio i prvo mjesto na turniru, te će se preko bare s vratiti 1000€ više u džepu, te naočalama Orqa FPV.One.

I Hrvatska je imala svojeg predstavnika u finaloj utrci, Frana Kaića pod nadimkom Frankey, a koji je zauzeo četvrto mjesto u konačnom poretku. 

Na kraju zadnjeg dana Osijek Drone Expo sajma, organizator Ivan Vidaković, inače vlasnik Hexaworxa, i Vedran Kralj, izrazili su iznimno zadovoljstvo ovogodišnjim skupom jer utrke dronova ovakve veličine i organizacije su neviđene u regiji, što su i sami piloti potvrdili, a natuknuli su da je sljedeći već u pripremi.