Za 60. rođendan legendarni Renault 4 dobio prototip leteće verzije

Renault 4, vjerojatno najprepoznatljiviji automobil francuske marke, ove godine slavi 60. rođendan. Ranije je najavljena njegova modernizirana električna inačica, a sada i ona – leteća

Sandro Vrbanus subota, 27. studenog 2021. u 06:00

Leteći automobili u današnje vrijeme izgledaju kao dronovi ili letjelice načinjene za cestu i zrak, no u Renaultovom slučaju prvi puta imamo prilike vidjeti koncept koji bi bio zasnovan na nekom retro modelu cestovnog automobila. U sklopu proslave 60. rođendana svojeg slavnog modela Renault 4, u francuskoj su kompaniji udružili snage s dizajnerima tvrtke TheArsenale kako bi stvorili futuristički koncept, leteću reinterpretaciju kultne "četvorke".

Leti, leti… Renault 4

Povodom "okruglog" je rođendana Renault ranije ove godine najavio da će Renault 4 u budućnosti dobiti modernu i elektrificiranu verziju, a sada su iznenadili pretvaranjem istoga u leteći multirotorski dron. Francuska ikona tako je dobila prototip načinjen od ugljikovih vlakana, ali zadržavajući isti oblik karoserije kao kod originalnog modela. Nova i moderna verzija u stanju je poletjeti i zadržati se u zraku zahvaljujući uzgonu četiriju dvostrukih propelera, pogonjenih elektromotorima.

S tehničke strane, kažu iz Renaulta, ovaj leteći automobil pokreću litij-ionske baterije ukupnog kapaciteta 90 Ah, a motori su u stanju letjeti s ukupnom masom vozila od 380 kilograma. Najviša brzina horizontalnog leta je 94 km/h, a plafon leta 700 metara.

Ovaj prototip Renault je ovoga petka predstavio putem Interneta, a od sljedećeg tjedna izložit će ga u svojem izložbenom atelijeru u središtu Pariza, uz još nekoliko povijesnih verzija Renaulta 4. Početkom 2022. godine krenut će s njime na svjetsku turneju po izložbama.