Apple uklanja najveću rusku društvenu mrežu iz App Storea

Apple je, iz svoje trgovine aplikacijama App Store, uklonio iOS verziju aplikacije pod nazivom VKontakte koja je inače ruska verzija Facebooka

Tomislav Stanković četvrtak, 29. rujna 2022. u 06:00
📷 Image: Unsplash@christianw
Image: Unsplash@christianw

Odluka o uklanjanju aplikacije donesena je nakon odluke britanske vlade o sankcijama ruskim oligarsima kao odgovor na referendume koje je Rusija nedavno održala u dijelovima Ukrajine.

Iza aplikacije stoji tehnološka tvrtka VK koje je druga najveća internetska kompanija u Rusiji nakon Yandexa, ruske inačice Googlea. Tvrtku za društvene mreže osnovao je Pavel Durov 2006.

"Ove aplikacije distribuiraju programeri u većinskom vlasništvu ili većinskom nadzoru jedne ili više strana koje je sankcionirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je glasnogovornik Applea Adam Demau izjavi za The Verge. “Kako bi se uskladio s ovim sankcijama, Apple je ukinuo račune razvojnih programera povezane s ovim aplikacijama, a aplikacije se ne mogu preuzeti s bilo kojeg App Storea, bez obzira na lokaciju. Korisnici koji su već preuzeli te aplikacije mogu ih nastaviti koristiti.”

Osim aplikacije ove društvene mreže nisu više dostupne niti druge povezane aplikacije kao što su VK Clips, VK Messenger, VK Admin, VK Mail i druge.

Ruska se strana također oglasila objavom u kojoj navode da će "nastaviti razvijati i podržavati iOS aplikacije". Također, rusko ministarstvo digitalnih poslova reklo je da istražuje "razloge za brisanje VK aplikacija i računa programera, naglašavajući društveni značaj i opseg korištenja usluga koje pruža ruska tvrtka."

Da blokiranje ide u oba smjera govori činjenica kako je ruska vlada blokirala nekoliko američkih društvenih medija, uključujući Instagram, Facebook i Twitter.