Bivši Trumpov savjetnik pokrenuo nepristranu društvenu mrežu

Naziv „GETTR“ inspiriran je sloganom „Getting Together“ koji će, prema njima, potaknuti ljude diljem svijeta da se pridruže ovoj novoj društvenoj mreži koja je namijenjena punoljetnim korisnicima

Matej Markovinović petak, 2. srpnja 2021. u 22:40

Jason Miller, savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, pokrenuo je zajedno s ostalim „Trumpovcima“ novu društvenu mrežu GETTR, koja bi trebala služiti, kako navode, kao alternativa Big Tech stranicama.

Naime, GETTR reklamira svoju misiju kao borbu protiv kulture otkazivanja, promicanje zdravog razuma, obranu slobode govore, monopola na društvenim mrežama i stvaranje istinskog tržišta ideja. Osim toga, na Trgovini Play i Appleovom App Storeu, reklamiraju se i kao nepristrana društvena mreža.

No, unatoč tome, Trump još nema službeni račun na GETTR-u.

„Već postoji račun rezerviran za bivšeg predsjednika i čeka ga, ali odluku o pridruživanju mora samostalno donijeti“, kažu iz GETTR-a za Politico.

Foto: Twitter/Screenshot
Foto: Twitter/Screenshot

Prema izvješću Reutersa, Miller je još nakon što su Trumpu zabranili pristup gotovo svim društvenim mrežama, naznačivao planove njegovog tima o pokretanju nove društvene platforme, koji su se sad, čini se, uistinu ostvarili.

Objave na GETTR-u, sadržavat će 777 znakova, a korisnici će moći objavljivati videozapise u trajanju do tri minute. Osim toga, sadržaj će se moći prenositi i uživo, a navodi se da je sučelje poprilično slično Twitterovom, pa se čak nudi i opcija uvoženja sadržaja, no neki korisnici su prijavili da su im se „prebacili“ i pratitelji.

„Objave na Twitteru će se prenijeti do onog trenutka kada se pridružite GETTR-u, neće ih se kontinuirano uvoziti. Ideja je navesti ljudi da se presele s Twittera na našu društvenu mrežu“, objašnjavaju iz GETTR-a.

Podsjećamo da je Trump pokrenuo vlastitu „društvenu mrežu“ Desk početkom svibnja, koja je zapravo bila njegov virtualni ured na domeni donaldjtrump.org. Riječ je bilo o osobnom blogu na kojoj je bivši američki predsjednik iznosio svoja mišljenja, no nakon četiri tjedna, stranica se ugasila zbog vrlo malog broja posjetitelja.