Facebook u velikim problemima, zbog najavljenih istraga pala im vrijednost dionica

Facebook ovih dana potresa jedna od većih afera – otkriveno je kako je tvrtka CA neovlašteno koristila podatke 50 milijuna njihovih korisnika kako bi utjecala na američke predsjedničke izbore 2016.

Stjepan Bilić srijeda, 21. ožujka 2018. u 14:40

Zadnjih dana Facebook potresa jedna od većih afera. Podsjetimo, otkriveno je kako je britanska tvrtka Cambridge Analytica neovlašteno koristila podatke 50 milijuna Facebookovih korisnika kako bi na temelju istih izgradila marketinški alat za predviđanje izbornih rezultata i utjecanje na njih.

Izbori na koje se je navodno pokušalo utjecati su oni američki, na kojima je Donald J. Trump postao novi američki predsjednik. Navodi se kako je pomoću alata tvrtke Cambridge Analytica moguće odrediti političke preferencije korisnika društvenih mreža te im potom plasirati ciljane oglase, dezinformacije, lažne vijesti i drugi sadržaj te time u konačnici utjecati na njihovo glasanje na izborima.

Navodno se ova metoda koristila u 200 različitih izbora diljem svijeta, uključujući i Brexit, referendum kojim su Britanci odlučivali hoće li ili ne napustiti EU. Sve je zakuhao Aleksandr Kogan, ruski profesor psihologije. Njemu je Facebook za potrebe istraživanja dopustio prikupljanje podataka putem aplikacije koju je koristilo oko 270 tisuća ljudi. Prikupljene podatke je potom neovlašteno proslijedio analitičkim tvrtkama među kojima je i Cambridge Analytica, a koja ih je iskoristila za izradu navedenog alata. Iz Cambridge Analytica ovog ponedjeljka stigla je izjava u kojoj odbacuju sve navode koji im se stavljaju na teret te napominju kako se u svom radu koriste samo podacima koje su dobili na pošten i legalan način.

No, čini se kako izjava nije dovoljna kako bi se cijela afera pomela pod tepih. Facebookovci su navodno znali za ovaj problem još 2015. godine zbog čega su od tvrtki zatražili brisanje tih podataka što Cambridge Analytica očito nije učinila. Facebook je ubrzo po izbijanju ove afere zabranio pristup podacima svojih korisnika tvrtki Cambridge Analytica, ali i zviždaču koji je ukazao na cijeli ovaj problem – Christopheru Wylieu i to na svim mrežama pod njihovom nadležnosti – Facebooku, WhatsAppu te Instagramu.

Inače, Christopher Wylie je bivši zaposlenik Cambridge Analytice i jedan od autora spornog alata kojim je ova analitička tvrtka navodno izradila psihološke profile za čak 230 milijuna Amerikanaca. Stoga ne čudi što pojedinci, poput Briana Actona (osnivača WhatsAppa) pozivaju Facebookove korisnike na brisanje njihovih profila.

Brojni regulatori najavili su pokretanje službenih istraga oko ovih navoda što se negativno odrazilo i na vrijednost Facebookovih dionica koje su ovog ponedjeljka pale za gotovo 7%. Time je Facebook izgubio gotovo 40 milijardi dolara, a njegov CEO, Mark Zuckerberg gotovo 5 milijardi američkih dolara. No, to nisu i konačni gubitci. Ako se dokažu optužbe koje im se stavljaju na teret (krađa podataka) Facebook i Cambridge Analytica mogli bi platiti i kaznu u visini do 2 milijarde američkih dolara.