Instagram testira novi način vraćanja hakiranih računa

Instagram je odlučio unaprijediti zaštitu korisničkih računa s metodom koja će omogućiti vraćanje računa čak i u slučajevima kada je napadač promijenio korisničko ime te podatke za kontakt

Matija Pavlić utorak, 18. lipnja 2019. u 06:22

Instagram je odlučio unaprijediti sigurnost svoje platforme posebice što se tiče njihove prakse vraćanja računa korisnika koji su bile žrtve hakiranja. Cilj nove metode je spriječiti hakere da steknu nedozvoljen pristup korisničkim računima.

Dosadašnja praksa bila je ispunjavanje obrasca korisničke podrške te primanje poruke elektroničke pošte, dok nova praksa predviđa uporabu same Instagram aplikacije putem koje će se korisnika pitati različite informacije kao što je originalna adresa elektroničke pošte te telefonski broj.

Korisnici potom od Instagrama primaju šesteroznamenkasti kod putem odabranog načina komuniciranja (odabranog kontakta) što će spriječiti da napadači iskoriste adresu elektroničke pošte i broj telefona za pristup Instagram računu s nekog drugog uređaja.

Nova metoda omogućit će oporavak računa čak i u slučajevima kada je napadač već izmijenio podatke. Još jedna od mjera sigurnosti je dodavanje vremenskog ograničenja za izmjenu korisničkog imena, potrebno je proći određeno vrijeme kako bi se ta promjena mogla izvršiti. Zasad ostaje nejasno kada bi ove promjene trebale biti implementirane u Android i iOS inačice Instagrama.