Istraga ByteDancea utvrdila da su zaposlenici TikToka špijunirali novinare

Četiri, bivša, zaposlenika TikToka nepropisno su pristupili TikTok korisničkim podacima dvojice novinara u pokušaju da otkriju njihove izvore u vezi s curenjem informacija o povezanosti kompanije s Kinom

Tomislav Stanković subota, 24. prosinca 2022. u 22:53
📷 Image: unsplash.com/@solenfeyissa
Image: unsplash.com/@solenfeyissa

Prema materijalima koje prenosi Forbes, ByteDance je pratio više Forbesovih novinara u sklopu kampanje tajnog nadzora, koja je osmišljena kako bi otkrila izvor curenja informacija unutar tvrtke nakon niza priča koje razotkrivaju veze tvrtke s Kinom.

Izvršni direktor ByteDancea Rubio Liang je nakon dobivenih rezultata istrage u jednoj od poruka poslanih Forbesu rekao: “Bio sam duboko razočaran kad sam dobio obavijest o situaciji... i siguran sam da se i vi osjećate isto. Povjerenje javnosti u čiju smo izgradnju uložili ogromne napore bit će značajno potkopano lošim ponašanjem nekolicine pojedinaca.

Randall Lane, glavni direktor za sadržaj Forbesa, rekao je da postupci bivših zaposlenika TikToka predstavljaju "izravan napad na ideju slobodnog tiska i njegovu ključnu ulogu u funkcionalnoj demokraciji".

Zakonodavci u Washingtonu su oštro reagirali na priznanja TikToka i njegove kineske matične tvrtke ByteDance da su nepropisno koristili aplikaciju za dijeljenje videa kako bi špijunirali novinare koji su izvještavali o tvrtki.

Sve ovo je stiglo u vrijeme kada TikTok pregovara o ugovoru o nacionalnoj sigurnosti s višeagencijskim Odborom za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS) kako bi se riješili problemi nacionalne sigurnosti koje je uzrokovala aplikacija.