Nastavak razvoja Twitterovog decentraliziranog protokola za društvene mreže

AT protokol bi trebao postati novi temelj za društveno umrežavanje koji kreatorima sadržaja daje neovisnost o platformama, programerima slobodu razvoja, a korisnicima izbor u iskustvu korištenja

Tomislav Stanković četvrtak, 20. listopada 2022. u 06:00

Bluesky je inicijativa za razvoj decentraliziranog protokola za društvene mreže koji bi trebao omogućiti da više društvenih mreža, svaka sa svojim vlastitim sustavima nadzora i moderiranja, mogu komunicirati s drugim društvenim mrežama putem otvorenog standarda.

Osnovao ga je Twitter 2019. godine kao neprofitnu inicijativu. Iako u vlasništvu Twittera, Bluesky je bez ikakvog kontrolnog udjela.

Kako je navedeno u njihovoj posljednjoj objavi, u proljeće ove godine objavili su "ADX", prvu iteraciju protokola kojeg su tijekom ljeta poboljšali i pojednostavili, a sada dijele pregled onoga što dolazi.

ADX je sada "Authenticated Transfer Protocol" ili, jednostavnije, "AT Protocol", a integrira ideje iz najnovijih decentraliziranih tehnologija u jednostavnu, brzu i otvorenu mrežu. Osnovna ideja bila je odvojiti društvene aplikacije i društvene mreže kako bi se omogućilo korištenje iste pozadine tj. istih podataka na osnovu kojih se mogu graditi i koristiti vlastite aplikacije.

Kako su i naveli na web stranici, tri su razloga koja AT protokol čine jedinstvenim:

- povezivanje s bilo kim na bilo kojoj usluzi koja koristi AT protokol
- kontrola na koji će način informacije biti predstavljene
- promjena društvene mreže tj. aplikacije bez gubitka sadržaja, pratitelja ili digitalnog identiteta

Bluesky se i dalje kreće prilično sporo i pokušava javno raditi svoj posao. Kao što je Jack Dorsey rekao kada je projekt pokrenut, "Posao se mora obavljati transparentno na otvorenom, ne u vlasništvu niti jedne privatne korporacije, promičući otvorena i decentralizirana načela interneta.", prenosi The Verge.

Bluesky je također objavio da izrađuje mobilnu aplikaciju koja će "biti portal u svijet mogućnosti na vrhu AT protokola" za koju se moguće pridružiti listi čekanja ako želite isprobati beta verziju prije nego što postane javno dostupna.