Propalestinski aktivisti napadaju Facebook ostavljajući im 'jednu zvjezdicu' u trgovinama aplikacija

Tisuće su loših recenzija značajno smanjile Facebookovu ocjenu u Appleovom App Storeu i Googleovoj Trgovini Play te je tvrtka ovu kampanju prozvala izrazito ozbiljnom

Matej Markovinović utorak, 25. svibnja 2021. u 06:00

Propalestinski su aktivisti pokrenuli kampanju za snižavanje ocjene Facebookove aplikacije u znak protesta protiv navodne cenzure prema palestinskim računima i objavama na društvenoj mreži, prenosi NBC News. Kampanja koja poziva ljude da ostave Facebooku „jednu zvjezdicu“ u trgovinama aplikacija, širi se društvenim mrežama munjevitom brzinom, a rezultati su već uveliko vidljivi.

Naime, u zadnjih je tjedan dana prosječna ocjena Facebook aplikacija značajno pala, pa ona sad iznosi 2,3 od 5 na Appleovom App Storeu i 2,4 od 5 na Googleovoj Trgovini Play. Korisnici su uz loše recenzije ostavili i komentare u kojima navode da je Facebook rasistički nastrojen te da ne dozvoljava slobodu govora.

Komentari postavljeni uz loše recenzije.
Komentari postavljeni uz loše recenzije.

„Povjerenje korisnika znatno opada s nedavnim eskalacijama između Izraela i Palestine“, objašnjava jedan softverski inženjer Facebooka na tvrtkinoj internoj oglasnoj ploči. Također kaže da su korisnici društvene mreže nezadovoljni tvrtkinim načinom rješavanje ove situacije te vjeruje da se osjećaju cenzurirano i ušutkano.

U izvješću se navodi da Facebook ovu kampanju shvaća izrazito ozbiljno te ju je kategorizirao kao SEV1, odnosno „severity 1“, što označava da postoji veliki problem s web stranicom. Naime, SEV1 kategorizacija je druga po redu prioriteta, nakon SEV0 koja se koristi kada web stranica u potpunosti ne radi.

Osim toga, navodi se da je Facebook čak kontaktirao i trgovine aplikacija u svrhu uklanjanja loših recenzija, no Apple je odbio. No, iako je Facebook zajedno s ostalim društvenim mrežama već godinama optuživan za uklanjanje propalestinskih objava i računa, tvrtkin glasnogovornik Andy Stone, tvrdi da to nije slučaj.

„Naša su pravila osmišljena tako da svima daju glas, a da pritom ostaju sigurni na našim aplikacijama. Primjenjujemo ih jednako, bez obzira na to tko objavljuje ili koja su njihova osobna uvjerenja“, objašnjava Stone za NBC News. Dodao je i da tvrtka ima tim govornika arapskog i hebrejskog, koji je usredotočen na to da Facebook osigura uklanjanje neželjenog sadržaja te da riješi eventualne pogreške u provedbi pravila.