TikTokova značajka pretvaranja teksta u govor cenzurira određene riječi

Budući da je ova cenzura podigla veliku prašinu na društvenim mrežama, TikTok je ubrzo riješio taj problem, no i dalje nije sigurno kako i zašto je do njega uopće došlo

Matej Markovinović utorak, 16. studenog 2021. u 14:01

Na popularnoj kineskoj mreži osvanuli su brojni videozapisi koji prikazuju kako Disneyev glas Rakuna Rocketa unutar TikTokove značajke pretvaranja teksta u govor, cenzurira riječi poput "gay", "queer" i "lesbian".

Prema pisanju The Vergea, glas Rakuna Rocketa normalno je izgovarao riječi poput “transgender” ili “bisexual”, dok su “zabranjene” riječi rezultirale pojavljivanjem greške koja navodi da značajka pretvaranja teksta u govor nije podržana za taj jezik. Valja istaknuti da su TikTokovi glasovi koji nisu dio Disney Plus Day promocije, normalno izgovarali navedene riječi. 

Error koji se pokazuje prilikom odabira glasa Rakuna Rocketa i korištenja riječi "gay". Foto: Screenshot
Error koji se pokazuje prilikom odabira glasa Rakuna Rocketa i korištenja riječi "gay". Foto: Screenshot

Trenutno nije jasno zašto je baš glas Rakuna Rocketa izbjegavao izgovarati riječi povezane s LGBT terminologijom, no nagađa se da se TikTok tako htio boriti protiv zlostavljanja na društvenoj mreži ili pak da Disney ne želi da njihov fiktivni lik izgovara stvari koje nisu “family-friendly”. 

U svakom slučaju, poprilično je neobično da se ovakav slučaj dogodi u 2021. godini. Disney i TikTok nisu komentirali ovaj događaj.