Twitter ukinuo 32 tisuće korisničkih računa zbog ruske, kineske i turske propagande

Twitter je objavio kako je ugasio preko 32 tisuće računa koji se dovode u svezu s državnom propagandom koja potječe iz Kine, Rusije i Turske

Matija Pavlić nedjelja, 14. lipnja 2020. u 20:17

Twitter je kao i druge društvene platforme već dugo ima problema s lažnim korisničkim računima čija je svrha jedino širenje propagande u korist određenih političkih ideja.

Poznata microblogging platforma objavila je kako je u sklopu interne istrage otkrila ukupno 32.242 računa koji su bili dio propagandne mreže koju su vodile Kina, Rusija i Turska, svaka sa svojim političkim ciljevima te porukama.

Najveća mreža zatvorenih računa pripada Kini, pri čemu je zatvoreno 23.750 računa. Sukladno spomenutim brojkama ova mreža je generirala najviše političkih propagadnih poruka.

Usto ova mreža uključivala je i sekundarnu mrežu od 150.000 računa čija je jedina zadaća bila pomoći u davanju legitimiteta i popularnosti tweetovima koje su širili osnovni računi. Računi sa sekundarne mreže gotovo da nisu imali niti jednog pratitelja. Što se tiče statističkih podataka valja podsjetiti na sličnu mrežu koja je ugašena na ljeto prošle godine s 936 primarnih računa i sa sekundarnom mrežom od 200.000 računa (također postoji sumnja da je riječ o kineskoj mreži).

Na drugom mjestu ugašenih računa ove godine nalazi se turska mreža pri čemu je ugašeno 7340 računa koji su uglavnom služili za napad na aktiviste koji se protive tamošnjoj aktualnoj vladajućoj administraciji kao i vladajućoj stranci (sumnja se da računima upravljalo sekcija mladeži vladajuće stranke). Vrijedi istaknuti kako ugašeni računi povezani s Turskom nisu sadržavali samo botove već i ukradene kompromitirane račune (preuzete pomoću hakerskih napada).

Poput ugašenih računa koji se dovode u svezu s Turskom i ugašeni računi koji se dovode u svezu s Rusijom također su imali svrhu napada na aktiviste, no u ovom slučaju na one koji se protive aktualnoj vlasti u Ruskoj Federaciji. Ugašeno je 1152 sporna računa koji se dovode u vezu s tom zemljom.