U Iranu blokirani Telegram i Instagram

Uslijed prosvjeda protiv aktualne vlasti, koji su ovih dana eskalirali, vladajući su posegnuli za blokiranjem mreža kojima se lako šire informacije

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. prosinca 2017. u 20:00

Kao i u nekim drugim državama kojima vladaju autoritativni vođe, i u Iranu su ovih dana počeli obračuni sa slobodom govora i izražavanja stavova, te slobodnim prenošenjem informacija putem Interneta. Uslijed masovnih prosvjeda građana nezadovoljnih aktualnom vlašću, koji traju već tri dana, vladajući su uvidjeli kako se "nepoželjne" informacije šire putem društvenih mreža, pa su brže-bolje krenuli u obračun s njima.

Kako izvještavaju svjetski mediji, a potvrđuje CEO Telegrama Pavel Durov, Telegram je prvo ugasio račun koji je putem otvorenog kanala pozivao na nasilne prosvjede, no odbio je na zahtjev iranskih vlasti ugasiti i ostale račune koji su korisnicima prosljeđivali informacije o prosvjedima i pozivali na mirni način protestiranja. Iranskim se vlastima to nije svidjelo, pa su naredili telekomima da blokiraju korištenje Telegrama, aplikacije za dopisivanje koja se smatra jednom od najsigurnijih u svijetu.

Osim Telegrama, u Iranu je sada blokiran pristup Instagramu, kojim su građani također pokušali proširiti informacije o prosvjedima. Vladajući kažu kako su blokade privremenog karaktera i služe da bi se osigurali mir i sigurnost.