Besplatan internetski tečaj o kućnim solarnim elektranama

Produbite znanje o solarima za kućanstva uz tečaj Solarna pismenost, koji je odnedavno dostupan besplatno. Sastoji se od sedam korisnih modula, a moguće ga je završiti unutar tri sata

Sandro Vrbanus petak, 25. studenog 2022. u 11:48

Kućne solarne elektrane bile su tema broja u travanjskom broju Buga, a o njima se i dalje naveliko priča – ne samo zbog energetske krize i državnih poticaja, već kao i o rješenju za dugoročnu energetsku neovisnost kućanstava, bilo u kućama ili zgradama. Kad je riječ o podizanju svijesti građana o solarima, time se kod nas bavi udruga Zelena energetska zadruga (ZEZ), na čijim stranicama već neko vrijeme možete pronaći mnoge savjete i informacije vezane za ugradnju fotonaponskih elektrana na svoj krov.

Solarna pismenost

Od sada, ZEZ nudi i novi način širenja znanja o ovoj tematici. Pokrenuli su interaktivan digitalni tečaj Solarna pismenost. On je namijenjen svima koji žele saznati više o korištenju potencijala sunčeve energije, bilo zato što planiraju ugraditi vlastitu solarnu elektranu, bilo zbog potreba na radnom mjestu ili u tijeku formalnog obrazovanja.

Tečaj Solarna pismenost je besplatan za sve polaznike i možete ga prolaziti vlastitom dinamikom. Sastoji se od sedam modula koji obuhvaćaju osnovne pojmove vezane uz solarnu energiju i tehnologije, rad i komponente mrežne elektrane za kućanstva, uvjete i korake ugradnje vlastite solarne elektrane, obračun električne energije iz solarne elektrane, ali i temu energetskih zajednica građana i energetskog siromaštva. Pojedini modul može se završiti kroz 25 minuta, a cjelokupan tečaj kroz otprilike tri sata.

"Ovaj tečaj nastao je u suradnji s građanima iz cijele Hrvatske koji koriste naše usluge i sudjeluju u edukacijama Na sunčanoj strani. Prikupljanjem povratnih informacija o podršci koja im je potrebna u procesu realizacije vlastite solarne elektrane, oblikovali smo niz zanimljivih i dinamičnih mikrolekcija koje pomažu brzo usvojiti osnovna znanja vezana uz solarnu energiju za kućanstva", pojasnila je Erica Svetec, voditeljica projekata u Zelenoj energetskoj zadruzi. "Ovaj tečaj je dobar početni korak u snalaženju u prilikama koje nudi solarna energija – jedan od ključnih resursa koji se potiče sveprisutnom i neizbježnom zelenom tranzicijom. Da bismo se što bolje prilagodili novitetima i promjenama koje donosi tranzicija na obnovljivu energiju, neophodno je razvijati svoju pismenost u ovom području" istaknula je.

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Viši standard za kućno kino

MARANTZ Cinema 60 DAB

7.2-kanalni AV prijemnik visokih performansi s pojačanjem od 100 W po kanalu, Dolby Atmos, DTS:X, 8K Ultra HD i HEOS ugrađenim streamingom.

1.412,17 € 10.639,99 kn Kupi

Besprijekorna kvaliteta zvuka

KEF LSX II

Jednostavno streamajte bilo što uključujući AirPlay 2, Chromecast, Spotify i Tidal ili neprimjetno povežite LSX II s drugim uređajima.

1.499,63 € 11.298,96 kn Kupi