Calm Your Farm: igra koja djecu uči sigurnosti na farmi

Australska igra ima četiri modula vezana uz različite opasnosti koje mlade vrebaju na seoskom gospodarstvu

Mladen Smrekar srijeda, 29. studenog 2023. u 06:55
Australski fakulteti su uz podršku tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva izradili igru čije su likove osmislila djeca 📷 Calm Your Farm
Australski fakulteti su uz podršku tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva izradili igru čije su likove osmislila djeca Calm Your Farm

Svako seosko dijete zna koliko opasan može biti život na farmi: prsti uhvaćeni u strojeve, prevrtanje traktora, uznemireni konji... ozljede su česte, a posljednice katkad mogu biti i tragične, s izgubljenim mladim životom. Kako bi djeci što bolje ukazali na moguće opasnosti i  podučili ih sigurnosti, nekoliko australskih sveučilišta udružilo je snage kako bi stvorili besplatnu online edukativnu igru ​"Calm Your Farm".

Učenici su sami nacrtali likove koji se koriste u igri 📷 Calm Your Farm
Učenici su sami nacrtali likove koji se koriste u igri Calm Your Farm

Adolescentima se, upozoravaju tvorci igre koje podupire australsko Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, često daju razne radne obveze na farmi i sve ih je više kako stare. Zbog toga su posebno osjetljivi na ozljede i često su izloženi opasnostima kojih ne bi bilo da vrijeme provode u igri s prijateljima ili kod kuće. Australski institut za zdravlje i socijalnu skrb (AIHW) navodi da je u pet godina zbog ozljeda na farmi hospitalizirano 22.000 ljudi, a velik broj njih bili su još djeca.

Djeca, a naročito tinejdžeri, nedovoljno su upućena u opasnosti i načine na koji bi ih mogli izbjeći. Nešto se o tome uči u srednjim poljoprivrednim školama, no obično je riječ o dosadnom bubanju podataka i ispunjavanju upitnika s višestrukim izborom. Otud i ideja za igru koja će podučavati igrače o sigurnosti u poljoprivrednom okruženju u kojoj su veliki doprinos dali upravo učenici koji su sami nacrtali likove koji se koriste u igri.

Igra djecu podučava sigurnijem životu na farmi pa i tome kako se propisno odjenuti za koji radni zadatak
Igra djecu podučava sigurnijem životu na farmi pa i tome kako se propisno odjenuti za koji radni zadatak

"Calm Your Farm" ima četiri modula, temeljena na visokorizičnim područjima ili opasnostima na farmi: Vozila, Radionica, Štala i Voda. Igrači odabiru lik i s njim napreduju kroz module, usput dovršavajući mini igre. Sadržaj uključuje praktične informacije o prevenciji ozljeda, na primjer kako sigurnije voziti četverocikl, prepoznati simbole opasnosti i odabrati odgovarajuću odjeću za različite zadatke.

Igra bi trebala smanjiti broj australske djece koja zbog ozljeda na farmi završavaju u bolnicama, postaju trajni invalidi ili čak pogibaju u nesrećama 📷 Calm Your Farm
Igra bi trebala smanjiti broj australske djece koja zbog ozljeda na farmi završavaju u bolnicama, postaju trajni invalidi ili čak pogibaju u nesrećama Calm Your Farm

Igra se može igrati kod kuće ili u školi, a igrači dobivaju potvrdu o svladavanju pojedinih razina i uspješnom završetku igre.

"To je princip gamifikacije, ne želite da bude previše jednostavno. Želite da se djeca ponovno vrate i nastave učiti", kažu tvorci igre.