Digitalni učenički inkubator podučava kreativnosti, inovacijama i poduzetništvu

Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj mogu se prijaviti na ovaj edukacijski program kojim se želi ojačati kreativni potencijal i poduzetnički način razmišljanja

Sandro Vrbanus utorak, 2. veljače 2021. u 11:03

Digitalni učenički inkubator, online sustav za razvoj kreativnih i poduzetničkih potencijala učenika osnovnih i srednjih škola, pokrenut je ovih dana na platformi stellarplatform.com. Ova inicijativa osmišljena je u trenutcima socijalnog distanciranja kako bi povezala učitelje i učenike na nacionalnoj razini i pružila im besplatnu edukaciju o tome kako razvijati kreativne ideje i ostvariti poduzetničke projekte. Pokretači su Školska knjiga, Institut za inovacije te Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment.

Cilj je Digitalnoga učeničkog inkubatora potaknuti učenike da se angažiraju i povežu u nečemu što vole ili u čemu su strastveni, u širokom rasponu od sporta, glazbe, umjetnosti i edukacija do tehnologije i online aplikacija. Na natječaj se mogu prijaviti i projekti kojima škola želi nešto poboljšati ili promijeniti u zajednici, poput razvoja školskog okoliša i smišljanja aktivnosti i programa za umirovljenike. Dobrodošli su prijedlozi vezani za aktualne društvene teme kao što su klimatske promjene, online sigurnost, ekološka proizvodnja i razvoj poljoprivrede te inovativne ideje za pomoć u svakidašnjem životu ili radu djece s posebnim potrebama.

Predavanja će voditi dr. sc. Goran Vlašić, docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i suosnivač Instituta za inovacije.

Goran Vlašić
Goran Vlašić

O ovoj inicijativi kaže: "Digitalni učenički inkubator je mjesto na kojemu učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj mogu učiti o kreativnosti, inovacijama i poduzetništvu i to znanje primijeniti smišljajući ideje i projekte koji stvaraju vrijednost."

U Digitalnom učeničkom inkubatoru mogu besplatno sudjelovati učenici svih viših razreda osnovnih te srednjih škola u Hrvatskoj. Učenici se za sudjelovanje moraju javiti učitelju koji ih zatim prijavljuje u inkubator s pomoću online obrasca.

Najbolji projekti bit će nagrađeni, a u ocjenjivanju će presuditi tri komponente: originalnost, smislenost/korisnost i utjecaj projekta na korisnike te na društvo u cjelini.

S učenicima će se puno razgovarati o tome što je kreativnost te kako stvarati dobre ideje i pretvoriti ih u konkretne aktivnosti i projekte. Uz predavanja profesora Gorana Vlašića, bit će im na raspolaganju edukativni sadržaji istaknutih pojedinaca s velikim iskustvom u domeni kreativnosti, inovacija i poduzetništva.