Preko 10 tisuća Hrvata već se uključilo u besplatan tečaj o umjetnoj inteligenciji

Ogroman interes Hrvata za umjetnom inteligencijom – besplatnu edukaciju Elements od AI u prvih 10 dana upisalo preko 10 tisuća polaznika, a završilo njih preko 150

Sandro Vrbanus petak, 4. prosinca 2020. u 12:54

U samo 10 dana od predstavljanja besplatne online edukacije Elements of AI, istu je upisalo više od 10 tisuća polaznika iz cijele Hrvatske. Svi oni odlučili su naučiti više o osnovama umjetne inteligencije i njenoj primjeni, a više od 150 najbržih već je i završilo cijelu edukaciju i dobilo certfikat, objavljeno je danas iz udruge CroAI koja je ovaj tečaj lokalizirala.

Svjetski mediji i stručnjaci svrstali su Elements of AI ispred sličnih edukacija prestižnih svjetskih sveučilišta kao što su Harvard, Stanford i MIT. Za završavanje tečaja nije potrebno nikakvo predznanje o umjetnoj inteligenciji, potpuno je besplatan, a Hrvati su prvi u regiji kojima je Elements of AI na raspolaganju na njihovom jeziku.

HT, Zaba i Infobip pozvali zaposlenike na ovaj tečaj

Nedugo nakon predstavljanja projekt su prepoznale i brojne hrvatske kompanije, koje motiviraju svoje zaposlenike da završe edukaciju. Popis kompanija predvode Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka, a projektu se pridružio i Infobip, jedan od članova CroAI udruge. Vodnjanska IT tvrtka ponudila je edukaciju zaposlenicima koji nisu direktno uključeni u AI projekte, a pozvala je i sve građane na uključenje i završetak tečaja.

"Infobip aktivno sudjeluje na polju razvoja umjetne inteligencije, a neki od naših softverskih proizvoda zasnivaju se upravo na tome. AI je tehnološki smjer koji kao kompanija snažno podržavamo te koji može biti okosnica budućeg razvoja zemlje. Pozdravljamo ovaj projekt, jer važno je da se svi čim prije upoznamo s tehnologijom koja će znatno unaprijediti i olakšati naše živote, sada i u budućnosti", poručio je Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa.

Iz HT grupe je zabilježeno gotovo 500 prijavljenih, što je preko 10% ukupnog broja njihovih zaposlenika. Time je značajno nadmašen cilj od 3% zaposlenika za koje se planiralo da se uključe u ovu edukaciju. Iz brojnih kompanija ističu da će završena edukacija dati prednost zaposlenicima pri novim zapošljavanjima.

Studentima 2 ECTS boda

Među polaznicima su i brojni studenti kojima je Sveučilište u Zagrebu za završenu edukaciju omogućilo da kroz nju zarade 2 dodatna ECTS boda.

Elements of AI sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi za koje je u prosjeku potrebno izdvojiti 25 sati, a od polaznika ne zahtijeva predznanje u području matematike i programiranja. Upravo je zbog toga razumljiv i namijenjen svima, od školaraca do odraslih. Polaznici će završavanjem tečaja bolje razumjeti osnovne pojmove, razviti kritičko razmišljanje o AI novitetima, razumjeti gdje se i na koji način umjetna inteligencija danas koristi, ali i moći objasniti kako AI omogućuje funkcioniranje velikog broja uređaja i servisa.