Prvi put u Hrvatskoj održana edukacija po Hack&Learn principu

Tvrtka Nephos organizirala je „Containers in a day“ Hack&Learn event u Microsoftu

Bug.hr petak, 26. svibnja 2023. u 20:42

Tehnološki konzultanti iz Nephosa održali su u prostorima Microsofta Hrvatska cjelodnevnu radionicu Containers in a day tijekom koje su sudionici iskusili kako izgleda uživo postaviti kontejnere i pokrenuti aplikacije u oblaku. 

Ovo je prvi put da se ovakav tip edukacije, čiji je cilj na vremenski najučinkovitiji način usvojiti nova znanja i vještine te svladati izazove modernih tehnologija, održava u Hrvatskoj i regiji. Hack&Learn radionice naslanjaju se na hackathon principe tijekom kojih sudionici imaju priliku učiti kroz rad u strukturiranoj okolini uz nadzor trenera koji im u svakom trenutku može pomoći savjetom, bez previše uplitanja u njihov rad. 

Princip korištenja hackathona u edukacijske svrhe, na kojem smo bazirali naš Hack&Learn, počeli su primjenjivati i globalni IT vendori poput Microsofta, Amazona i Googlea kako bi educirali inženjere o najnovijim tehnologijama. U svojoj osnovi, oslanja se na učenje kroz praksu u visoko interaktivnom okruženju,“ rekao je Bojan Hadžisejdić, direktor Nephosa. „Sudionici Hack&Learna rade u timu na rješavanju „izazova“ (eng. challenge) koji su dio kompletnog scenarija. Rješavanjem problema koji sliče izazovima iz stvarnog radnog okruženja, a bez detaljnih uputa što moraju napraviti, omogućit će polaznicima primjenu stečenih znanja na svom radnom mjestu odmah po završetku programa“. 

Svakom timu je tijekom radionice na raspolaganju trener, koji ima zadatak pratiti što i kako tim radi te ih usmjeravati, ne otkrivajući im rješenje problema s kojim se nose. Svaki „izazov“ u svom opisu sadrži scenarij, definiciju gotovosti (eng. definition of done) te skup resursa, odnosno linkova, putem kojih je moguće pronaći sve što je potrebno za rješenje određenog dijela „izazova“.  

Kroz svoj rad Nephos je u suradnji sa svojim međunarodnim partnerima ovakve programe proveo s više od 300 organizacija u svijetu te educirao preko 3.000 inženjera. 

Tvrtka Nephos pomaže partnerima i korisnicima usvojiti digitalnu transformaciju kao podlogu za rast i povećanje konkurentnosti na tržištu. U svom se radu oslanja na Cloud platforme kao što su Microsoft Azure, Microsoft/Office 365, Google Cloud Platform i Amazon Web Services te svoj portfelj usluga za razvoj novih poslovnih modela i rješenja s visokom dodanom vrijednošću.