Apple objavio koliko je pomogao okolišu izbacivanjem adaptera iz kutije iPhonea

Prema Appleovom godišnjem izvješću o napretku u zaštiti okoliša odluka o izbacivanju strujnog adaptera iz kutija novih proizvoda pomogla je uštediti oko 861 tisuće tona metala u proizvodnji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. travnja 2021. u 06:00

Pomalo kontroverzna odluka Applea da, s dolaskom iPhonea 12 na tržište, prestane sa svim novim iPhoneima i Apple Watchevima isporučivati strujni adapter, prošle je jeseni bila opravdana ekološkim razlozima. Apple je rezonirao da "ionako svi već kod kuće imaju dovoljno adaptera", pa im ovaj jedan neće nedostajati, a njima će to omogućiti da naprave još jedan korak prema održivoj proizvodnji u ugljičnoj neutralnosti.

Najavili su da osim što će se proizvoditi manje punjača, samim time bit će i manje elektroničkog otpada, a dodatnu prednost predstavljat će i tanja kutija novih iPhonea – pa će 70% više komada stati na standardnu transportnu paletu. Sve to, govorili su u Appleu, imat će pozitivan utjecaj na okoliš.

Koliki je on točno, možemo vidjeti u detaljnom kompanijskom izvješću o napretku u zaštiti okoliša za 2020. godinu koje je objavljeno ovoga tjedna.

Reciklaža i smanjenje otpada

Appleov 2021 Environmental Progress Report, koji se odnosi na fiskalnu 2020. godinu, navodi da je Apple svojim ekološkim aktivnostima smanjio svoj ugljični otisak s 25,1 u 2019. godini na 22,6 milijuna tona CO2 ispuštenih u atmosferu 2020. godine. Pritom su potrošili, na globalnoj razini, i 13,9 milijuna kWh električne energije manje, a sve su to koraci ka potpunoj ugljičnoj neutralnosti zacrtanoj za 2030. godinu.

Recikliranje iPhonea
Recikliranje iPhonea

Povećala se i upotreba recikliranih materijala u proizvodnji, pa je tako novi MacBook načinjen od 40% recikliranih materijala, a 99% svog volframa korištenoga u izradi iPhonea i Apple Watcha također je iz reciklaže. Apple je prošle godine bio zaslužan i za stvaranje 39 tisuća tona manje elektroničkog otpada nego godinu ranije.

Kad je riječ o odluci da se iz pakiranja svih novih iPhonea i Apple Watcha izbace strujni adapteri, izračunat je i njezin utjecaj. Prema ovom izvješću, očekuje se da će prodavanje proizvoda bez punjača značajno pomoći u uštedi korištenja metala i manjem rudarenju istih. Govori se o uštedi na godišnjoj razini od 861.000 tona manje bakra, aluminija i cinka koji bi se inače koristili u proizvodnji elektroničkih komponenata.

Napredak je zabilježen i u području smanjenja energije koju koriste uređaji poput iPhonea, iPada i MacBooka, u njihovoj većoj mogućnosti popravka i zamjene dijelova, te u rastavljanju vraćenih iPhonea i recikliranju sirovih materijala iz njih.