Europska unija postigla dogovor o klimi kojim će postati klimatski neutralna

Novi europski propisi o klimi dio su sveobuhvatnog europskog zelenog plana, kojim EU želi do 2050. postići potpunu klimatsku neutralnost, a do 2030. neto emisije smanjiti za najmanje 55%

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. travnja 2021. u 05:05

Europska komisija pozdravila je privremeni dogovor o europskom propisu o klimi. Kao jedan od ključnih elemenata europskog zelenog plana, ovaj dokument obuhvaća ambiciju Europske unije da do 2050. postigne potpunu klimatsku neutralnost. Tu je i prijelazni cilj da se do 2030. godine neto emisije stakleničkih plinova smanje za najmanje 55% u odnosu na razine emisija iz 1990. godine.

Klimatski neutralan kontinent

Današnji dogovor o europskom propisu o klimi važan je korak jer ispunjava jednu od obveza najavljenih u političkim smjernicama predsjednice Ursule von der Leyen iz srpnja 2019., objavila je danas EK. "Naša politička težnja da do 2050. postanemo prvi klimatski neutralan kontinent sada je i pravna obveza. Propis o klimi EU-u će omogućiti da u samo jednoj generaciji postigne svoj zeleni cilj. To dugujemo svojoj djeci i unucima", poručila je von der Leyen.

Izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans dodao je: "Ovo je povijesni trenutak za EU. Postigli smo ambiciozni dogovor da cilj klimatske neutralnosti uvrstimo u obvezujuće zakonodavstvo kako bismo se njime vodili sljedećih 30 godina. Propis o klimi usmjeravat će zeleni oporavak EU-a i omogućiti socijalno pravednu zelenu tranziciju. Današnjim dogovorom utvrdili smo i svoju poziciju globalnog predvodnika u svladavanju klimatske krize. Kad se svjetski čelnici okupe na Dan planeta Zemlje, EU će im iznijeti ove dobre vijesti u nadi da će to naše međunarodne partnere potaknuti na sličan potez. Ovo je velik dan za naše ljude i naš planet."

Zacrtani ambiciozni ciljevi

Današnjim se dogovorom, osim cilja postizanja klimatske neutralnosti do 2050., učvršćuje i europski okvir za klimatsku politiku jer se uvode, među ostalim, sljedeći elementi:

  • ambiciozan klimatski cilj da se do 2030. neto emisije smanje za najmanje 55% u odnosu na 1990.,
  • postavljanje klimatskog cilja za 2040. uzimajući u obzir okvirni proračun za stakleničke plinove za razdoblje 2030. – 2050. koji će objaviti Komisija,
  • obvezivanje na negativne emisije nakon 2050. godine,
  • osnivanje Europskog znanstvenog savjetodavnog odbora za klimatske promjene,
  • strože odredbe o prilagodbi klimatskim promjenama,
  • visoka usklađenost svih politika Unije s ciljem klimatske neutralnosti,
  • priprema planova za pojedine sektore kojima se utvrđuje put prema klimatskoj neutralnosti u različitim područjima gospodarstva.