Kalifornija više ne sanja sama o nultoj emisiji - slijede je i druge američke države

Kalifornija je prva donijela uredbu o zabrani prodaje novih automobila i lakih kamiona s benzinskim pogonom - iznenađujuće slijede je, u posljednje vrijeme, mnoge druge američke države

Ivan Podnar srijeda, 3. srpnja 2024. u 18:00

Kad su kalifornijski regulatori izglasali da će zabraniti prodaju novih automobila i lakih kamiona s benzinskim pogonom do 2035. godine, poznatog kao zakon Advanced Clean Cars II, nitko nije slutio da će  ih slijediti mnoštvo američkih država.

Kalifornija (ne) sanja

Počevši od 2026. godine, 35 prodaje novih automobila u Kaliforniji moraju biti vozila s nultom emisijom, što će porasti na 68 posto do 2030. i doseći sto posto do 2035. Ovaj ambiciozni vremenski okvir ima za cilj dramatično smanjiti emisije stakleničkih plinova i poboljšati kvalitetu zraka u cijeloj državi. Uredba se odnosi samo na prodaju novih vozila i ne utječe na postojeće automobile s benzinskim pogonom na cestama. Potrošači će i dalje moći kupovati i posjedovati rabljena vozila na benzin. Guverner Gavin Newsom, kojeg trenutno mnogi vide kao boljeg kandidata koji bi se mogao bolje suprotstaviti u predsjedničkim izborima Trumpu, je inicijator mnogih sličnih uredbi o zaštiti okoliša u Kaliforniji.

Gavin Newsom, guverner Kalifornije
Gavin Newsom, guverner Kalifornije

Ovaj potez Kalifornije, najvećeg tržišta automobila u Sjedinjenim Državama, imao je dalekosežne implikacije. Najmanje jedanaest drugih država, uključujući New York, Massachusetts i Washington, slijedi planove za usvajanje sličnih propisa, potencijalno ubrzava prijelaz na električna vozila diljem zemlje.

Jedni za, drugi protiv

Dok su neki proizvođači automobila, industrije koja je od nacionalnog značaja koja obrće bilijune dolara prihvatili pomak prema elektrifikaciji, drugi su izrazili zabrinutost zbog ambicioznog vremenskog okvira i potencijalnih izazova u ispunjavanju potražnje potrošača i infrastrukturnih potreba.

Skupine za zaštitu okoliša, naravno plješći i uvelike su pozdravili odluku, iako neki tvrde da je potrebno još agresivnije djelovanje kako bi se odgovorilo na hitnost klimatske krize. Predviđa se da će nova uredba smanjiti emisije stakleničkih plinova iz automobila za više od 50 posto u 2040. u usporedbi s razinama iz 2026. godine.

Kritičari zabrane, uključujući neke zakonodavce i industrijske grupe, izrazili su zabrinutost zbog potencijalnih ekonomskih učinaka i trenutnih ograničenja tehnologije električnih vozila i infrastrukture za punjenje. Trenutno, sve će oči biti uprte u Golden State da se vidi kako Kalifornija napreduje s ovom politikom ambicioznog prijelaza na budućnost prijevoza s nultim emisijama.

Tvrdokorni heartland

Kalifornija, koja u mnogim aspektima prednjaci u formiranju američkim i svjetskim trendovima nije prihvaćena pod ortodoksnih Amerikanaca kao država koju treba slijediti, posebno kad je u pitanju regulativa koja se odnosi na okoliš. Zato je iznenađujuće da se sada toliko američkih država pridružuje kalifornijskoj inicijativi i planira zabraniti prodaju novih automobila s pogonom na benzin do 2035. godine. Ipak, politički tvrdokorni heartland, koji u mnogim stvarima kulturološki definira Ameriku, ne reagira još na ovu kalifornijsku inicijativu i ako pogledate kartu, radi se o državama s jedne i druge strane oceana. Unutrašnjost, još uvijek šuti.

Unutrašnjost SAD, zapadni i istočni heartland
Unutrašnjost SAD, zapadni i istočni heartland

Tko slijedi Kaliforniju

U SAD američke države imaju mnoge autonomnosti u donošenju zakona, ček bi se u mnogim slučajevima moglo gledati da nisu povezane s ostalima, ako ih ne bi povezivao američki Ustav. (vidi okvir)

Napomena: Zabrane ne utječu na prodaju ili vlasništvo rabljenih automobila na benzin. Potrošači još uvijek mogu kupiti i registrirati rabljena vozila na benzin u ovim državama. Ove zabrane obično ne uključuju srednja i teška vozila, iako Kalifornija planira zabraniti prodaju velikih dizelskih kamiona do 2036.

Evo ključnih američkih država je planiraju zabraniti prodaju novih automobila na benzinski pogon:

New York: guvernerka Kathy Hochul pokrenula je zakonodavne inicijative kako bi se zahtijevalo da svi novi osobni automobili, kamioneti i SUV-ovi koji se prodaju u državi imaju nultu emisiju do 2035.

New Jersey: Guverner Phil Murphy potpisao je izvršne naredbe u za usvajanje strožih propisa za ICE vozila, s ciljem budućnosti sa 100% čistom energijom do 2035.

Oregon: Komisija za kvalitetu okoliša glasala je za postupno ukidanje prodaje vozila na benzin do 2035.

Massachusetts: Država ima zakon o pokretanju koji automatski Washington: Slično Massachusettsu, Washington ima zakon o pokretanju i usvojio je propise Advanced Clean Cars II

Maryland: Guverner Wes Moore najavio je da će Maryland zabraniti automobile na benzin do 2035.

Rhode Island: usvojeni su propisi Advanced Clean Cars II u svibnju 2023.

Vermont: Odobrene je zahtjev za čistim automobilima s nultom emisijom do 2030.

Delaware: prošle godine su doneseni propisi zabrane vozila na benzin u po gotovo sličnim rokovima kao u Kaliforniji

Maine: Održana javna saslušanja i u procesu je usvajanja standarda Advanced Clean Cars II

Pennsylvania: Zakonodavci su pristali usvojiti propise Advanced Clean Cars II