Ovi Dubrovčani od odbačenih plastičnih čepova iz mora izrađuju eko nakit i naočale

Zanimljiv hrvatski poslovno-ekološki projekt pokrenut je nedavno u Dubrovniku. Ekipa entuzijasta reciklira plastične čepove te od njih proizvodi nove uporabne proizvode

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. studenog 2023. u 11:57

Svjetski oceani i mora, ekosustavi koji čine najveći dio površine našeg planeta, posljednjih su desetljeća postali neslužbena "skladišta" otpadne plastike. Svake godine tamo završe milijuni tona plastike, koja pluta i ne razgrađuje se, a u obliku mikroplastike završava i u morskim organizmima, pa i na našem stolu. Niti Jadransko more nije pošteđeno takvog onečišćenja, što je inspiriralo zanimljivi projekt reciklaže i proizvodnje novih, korisnih komercijalnih proizvoda.

"Uradi sam" pristup

Pokretač tog projekta je Marjan Žitnik, predsjednik udruge Maritimo Recycling iz Dubrovnika, koji je završio računalstvo, a iz hobija se bavi i 3D ispisivanjem. Tijekom ljeta profesionalno se bavi turističkim ribolovom, a izvan turističke sezone – reciklira otpadnu plastiku iz mora u sunčane naočale i nakit. Iz ribolova je i došla ideja za reciklažu, budući da je u moru susretao veliku količinu plastike. Na Internetu je, pak, vidio da taj proces ne mora biti rezerviran samo za industrijske pogone, već se može raditi i na manjoj skali, pa se prihvatio posla.

Marjan Žitnik
Marjan Žitnik

Na kraju je kroz nekoliko godina sam izradio stroj za usitnjavanje plastike, pa potom i onaj za njezino taljenje i injektiranje u kalupe. Povrh svega toga naručio je i skupocjene kalupe za lijevanje, i to od britanske vojske, pa kompletirao cijeli proizvodni proces. Kako sam kaže, htio je svoje proizvode vezati uz more i nautiku, tako da njegove naočale sada plutaju u vodi i polarizirane su (što je nautičarima od koristi), dok je nakit izrađen u obliku tuninog repa. U budućnosti planira proizvoditi još jednu kolekciju naočala te varalice za ribolov, također od reciklirane plastike.

Investiranje u čišćenje mora

"Plastika iz mora, koliko god je štetna za morski svijet, može biti i vrijedan resurs i iskoristiti se za nešto korisno. Krug koji želimo zatvoriti jest čišćenje plaža i podmorja: razvrstavanje i pranje plastike, zatim dehidriranje i usitnjavanje, potom topljenje i modeliranje, a onda izrada proizvoda, npr. ribolovnih varalica, te korištenje tih sredstava za iduću akciju čišćenja mora", kaže Žitnik.

Zanimljivo, svi kupci ovih naočala dobivaju doživotno jamstvo – u slučaju da ih polome, one se mogu vratiti proizvođaču, koji će ih ponovno reciklirati. Otpadnu plastiku za proizvodnju skupljaju sami, a u tome im pomažu i školska djeca, za koju održavaju radionice recikliranja.

Proizvodnja se odvija u Dubrovniku, u Centru za reciklažu plastike iz mora koji ima 60-ak m2, a smješten je u bivšem pogonu dubrovačke Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP). U nastavku donosimo i kratki video koji pokazuje cijeli proces, od reciklaže čepova do ručne proizvodnje uporabnih proizvoda.