Rudarenje bitcoina pretvara američko jezero u "vruću kupelj"

Jedno od jezera u američkoj saveznoj državi New York moglo bi biti nepovratno uništeno, kažu lokalni stanovnici, i to zbog kompanije koja u njegovoj blizini ima veliko postrojenje za rudarenje kriptovaluta

Sandro Vrbanus utorak, 6. srpnja 2021. u 17:00

Ljetna sezona na jezerima Finger Lakes, skupini od jedanaest izduženih jezera na sjeveru američke savezne države New York, obično se sastoji većinom od nautičkog turizma, ribolova, plivanja i kušanja lokalnih vina. Međutim, izvještava NBC News, ove godine u blizini najvećeg se tamošnjeg jezera, Senece, odvija i nova aktivnost – prosvjedi ispred velike elektrane pogonjene prirodnim plinom.

Naime, ovom elektranom upravlja tvrtka Greenidge Generation koja je povećala snagu i kapacitet elektrane, no ne kako bi proizvodili struju za lokalnu zajednicu i puštali je u elektroenergetsku mrežu. Naprotiv, ova kompanija proizvedenu električnu energiju pretvara u novac tako što njome napaja veliku farmu od najmanje 8 tisuća računala za rudarenje kriptovaluta. Za hlađenje, pak, koriste vodu iz jezera Seneca, i vraćaju je, značajno zagrijanu, natrag u jezero. Prosvjednici, većinom lokalni stanovnici, tvrde da će se njihovo jezero na ovaj način pretvoriti u "vruću kupelj".

Pregrijavanje jezera i staklenički plinovi

Službeno, Greenidge Generation ima dozvolu povući iz jezera preko 526 milijuna litara vode na dan, a vratiti preko 511 milijuna litara natrag. Pritom najviša temperatura vode prilikom povratka smije ljeti dosezati 42°C, a zimi 30°C – što su temperature kao u bazenima u kakvim toplicama, ako ne i više.

Rudarenje bitcoina u ovoj elektrani traje već godinu i pol. U ožujku ove godine za rudarenje je Greenidge trošio 19 megavata, a do kraja ove godine planira taj kapacitet povećati na 45 megavata, te ga povećavati i dalje. Ako se to nastavi u ovoj elektrani, imat će to nesagledive posljedice po jezero Seneca i njegov okoliš. Velik utjecaj ova aktivnost ima i na stakleničke plinove. Krajem prošle godine, prema službenim podacima, emisije CO2 iz ovog postrojenja iznosile su preko 243 tisuće tona, višestruko više nego kada je elektrana proizvodila struju samo za prodaju distributerima.

Greenidge, naravno, niječe optužbe za uništavanje okoliša. U svojim priopćenjima ističu kako su prosječne temperature vode koju ispuštaju unutar dozvoljenih granica, te kako sve rade u skladu sa zakonima. Isto tako, napominju i da su, što izravno što posredno, otvorili preko 180 radnih mjesta, kao i da su plaće kod njih dvostruko više od prosjeka za usporedive radnike u ovoj saveznoj državi.