Toplinski valovi su "novo normalno", kažu iz Svjetske meteorološke organizacije

WMO je još jednom je istaknula da je posljednji toplinski val, koji je zahvatio Europu, jedna od posljedica globalnih klimatskih promjena te kako će ta pojava postati uobičajena

Sandro Vrbanus petak, 22. srpnja 2022. u 11:22
Mapa opasnosti od požara 📷 Copernicus.eu
Mapa opasnosti od požara Copernicus.eu

Veza globalnih klimatskih promjena i sve češćih i snažnijih toplinskih valova, kao i drugih meteoroloških ekstrema, jasno je pokazana još prošle godine u velikom izvješću Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) Ujedinjenih naroda. Sada iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO) još jednom ističu da je i ovaj toplinski val, koji upravo proživljavamo diljem Europe, primjer ekstremnog događaja kakvi će u budućnosti biti uobičajeni.

Novo normalno

Temperature između 36°C i 40°C, dugotrajno povišen tlak zraka, suša i opasnosti od velikih požara postat će "novo normalno", kaže glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. "Upumpali smo toliko ugljičnog dioksida u atmosferu da će ovakav negativan trend trajati desetljećima. Nismo bili u stanju globalno smanjiti emisije. Nadam se da će ovo biti poziv na buđenje za vlade svijeta i da će imati utjecaja na ponašanje birača u demokratskim zemljama", kaže Taalas.

Rekordne temperature u UK 📷 Copernicus.eu
Rekordne temperature u UK Copernicus.eu

Prema IPCC-ovoj analizi, upravo će Europa biti područje na kojem će temperature u budućnosti najviše rasti. Temperaturni ekstremi u Sredozemlju posebno zabrinjavaju. Ako do sredine stoljeća prosječna temperatura poraste za 2°C, ovaj dio Europe iskusit će dodatno zagrijavanje, povećanje sušnih razdoblja, smanjenje količina oborina, povećan broj šumskih požara, podizanje razine mora, nedostatak snijega te smanjenje brzine vjetra. Toplinski valovi poput ovog aktualnog bit će još duži i intenzivniji.

Sve to utjecat će i na prirodu i na ljudsko zdravlje. "Kada se toplinski val poklopi s visokom razinom zagađenja, on dodatno pogoršava respiratorne i kardiovaskularne bolesti i stanja, pogotovo u velikim urbanim sredinama koje nisu prilagođene za nositi se s ovako visokim temperaturama", naglašava Taalas.

Problemi s podatkovnim centrima

Osim izazivanja požara, utjecaja na zdravlje ljudi i sve druge spomenute posljedice, nedavni toplinski val u Ujedinjenom Kraljevstvu izravno se preslikao i na IT sektor. Naime, tijekom ovoga tjedna, kada je temperatura prvi puta u povijesti mjerenja u Londonu i okolici premašila 40°C, probleme s hlađenjem iskusili su podatkovni centri Oraclea i Googlea. Primijećeni su problemi s cloud infrastrukturom ovih kompanija. I jedni i drugi imali su kratkotrajne ispade sustava, jer su im zakazali sustavi za hlađenje u data centrima na području Londona.