Poplave, suše i toplinski valovi: klimatske promjene donijet će ih još više

Znanstveno međuvladino tijelo Ujedinjenih naroda IPCC danas je objavilo svoje šesto izvješće o klimi, koje donosi nove dokaze da je čovjek uzrokovao klimatske promjene, te da će se one samo pogoršavati

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. u 12:25

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) osnovan je 1988. godine u sklopu Ujedinjenih naroda, a danas se smatra vodećim međunarodno prihvaćenim autoritetom za proučavanje klimatskih promjena. Danas su iz IPCC-a objavili svoje šesto izvješće o stanju klime na Zemlji, koje donosi dramatična upozorenja i zaključke koji kažu da je situacija gotovo nepopravljiva.

Ekstremni vremenski događaji, poput suša, poplava, toplinskih valova ili katastrofalnih požara danas su, nažalost, svakodnevica, no tako će biti i u doglednoj budućnosti – ako ne i gore. IPPC-jev izvještaj, koji je preko 200 znanstvenika izradilo na temelju 14 tisuća studija, kaže kako se naš planet u protekla 2 desetljeća zagrijao na 1°C višu prosječnu temperaturu od one u razdoblju od 1850. – 1990. godine. Istodobno se, od 1901. do 2018. godine, razina svjetskih mora podigla za 20 centimetara, ali je godišnja stopa podizanja te razine utrostručena.

2019. godine razina ugljika u atmosferi je viša nego što je to bila u posljednjih 2 milijuna godina, dok vrlo štetni staklenički plinovi (metan i dušikov oksid) nisu u posljednjih 800.000 godina bili na današnjim razinama. K tome, razine leda na Arktiku su najniže u povijesti mjerenja, u protekla 4 desetljeća značajno je povećan broj ciklona i drugih ekstremnih vremenskih neprilika, što dovodi do sve više poplava, a i glavna morska struja u Atlantiku na nezabilježeno je slaboj razini.

Nepopravljiva šteta

Znanstvenici u ovom izvješću navode kako klimatske promjene ubrzavaju te kako su nedvojbeno pod utjecajem ljudskih aktivnosti. Budući da se Zemlja već sada zagrijala na oko 1,1°C više nego je to bila u predindustrijsko doba, a globalno prihvaćena "točka bez povratka" je na 1,5°C, stručnjaci upozoravaju da je šteta možda nepopravljiva. Ovaj ćemo prag možda preći već u naredna dva desetljeća, a ekstremni vremenski događaji postat će još ekstremniji, češći, nepredvidljiviji i događat će se tamo gdje se nikada nisu događali.

Zbog svega toga Zemlja se neće vratiti u prvobitno stanje još tisućama godina, čak i ako usporimo aktivnosti koje su dovele do ove situacije. Korištenjem fosilnih goriva ljudi su već sada toliko zagadili atmosferu stakleničkim plinovima, da bi, čak i kada bi odmah smanjili emisije na nulu, zagrijavanje planeta bilo nastavljeno još desetljećima. Taj proces dodatno je pojačan otapanjem permafrosta na Arktiku, što oslobađa dodatne količine ugljika u atmosferu – a to će se nastaviti i u narednim stoljećima.

Kad je riječ o otapanju glečera, ono će se nastaviti na način da će u narednih 2.000 godina razina svjetskih oceana porasti za gotovo 22 metra, i takva će ostati još tisućama godina.

Dramatična predviđanja

Ovo je izvješće za mnoge stručnjake najdramatičnije do sada, šalje najsnažnije poruke i daje najčišću sliku prošlosti, sadašnjosti i budućnosti klimatskih promjena. U najoptimističnijem scenariju, s neto nultim emisijama i aktivnim uklanjanjem ugljika iz atmosfere, do 2100. godine globalna temperatura mogla bi ostati ispod zacrtanih 1,5°C zagrijavanja u odnosu na predindustrijske razine. U najcrnjem scenariju, podigla bi se za čak 4,4°C, što bi bilo potpuno katastrofalno za planet i pogotovo za ljude, gradove i život kakvog poznajemo.

Realistično, uzevši u obzir aktualna događanja i politike diljem svijeta, do kraja stoljeća Zemlja će se zagrijati na razinu između 2,7°C i 3,6°C u odnosu na predindustrijske razine.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi