Američka utrka za izgradnjom prve javne ceste za bežično punjenje EV automobila

Nakon sličnog projekta u Indiani, "bežičnu EV cestu", dugačku oko milje, gradi i tvrtka Electreon koja je slične ceste već postavila u Švedskoj, Izraelu i Italiji

Mladen Smrekar ponedjeljak, 7. veljače 2022. u 16:15

Prošlog svibnja istraživači Sveučilišta Cornell predstavili su metodu punjenja električnih vozila tijekom vožnje. Ova tehnologija uskoro će se koristiti na cestama u SAD-u, najavio je Electreon, izraelskog dobavljača tehnologije bežičnog punjenja električnih vozila. 

Cesta, nalik onima u Izraelu, Italiji i Švedskoj, nalazit će se u Deiroitu
Cesta, nalik onima u Izraelu, Italiji i Švedskoj, nalazit će se u Deiroitu

Prva bežična EV cesta u SAD-u nalazit će se u Detroitu i bit će duga oko milje. Electreon je slične ceste  već izgradio u Švedskoj, Izraelu i Italiji, a sada isto radi u Americi u suradnji s kompanijom Ford.

Nova cesta nalazit će se u sklopu napuštene željezničke stanice koju Ford pretvara u svoj "inovacijski kvart", poligon na 30 jutara u kojem se nalaze razni laboratoriji.

Induktivno punjenje

Ova tehnologija mogla bi napajati električna vozila svih vrsta, od autobusa javnog prijevoza do dostavnih kombija i kamiona, kažu u Electreonu.

Induktivno punjenje napajat će električna vozila bez obzira jesu li u pokretu ili miruju
Induktivno punjenje napajat će električna vozila bez obzira jesu li u pokretu ili miruju

Nova tehnologija, nazvana induktivno punjenje, punit će električna vozila bez obzira jesu li u pokretu ili miruju. Ovaj proces će funkcionirati prijenosom magnetske frekvencije s metalnih zavojnica ukopanih ispod ceste na posebne prijemnike u donjem dijelu EV-a. Dakako, cestom će se moći koristiti i vozači vozila na klasični pogon.

Slični koncepti

Koncept bežičnog EV punjenja daleko je od novog. Kalifornija je još 1986. testirala opciju bežičnog punjenja automobila na cesti u sklopu programa Partners for Advanced Transit and Highways (PATH). 

Na Sveučilištu Cornell razmišljali su o bežičnom punjenju koje bi koristilo električna polja umjesto magnetskih
Na Sveučilištu Cornell razmišljali su o bežičnom punjenju koje bi koristilo električna polja umjesto magnetskih

Istraživači sa Sveučilišta Cornell rade na sustavu procesa bežičnog punjenja EV na američkim autocestama koji bi koristio električna polja umjesto magnetskih, a Bug je još lani pisao o tome kako Odjel za promet u Indiani (INDOT), Sveučilište Purdue i njemački startup Magment rade na sustavu bežičnog punjenja električnih vozila u vožnji. Njihova je ideja bila i izliti prvu betonsku cestu za bežično punjenje na svijetu no zasad nema svježih informacija o tome je li ideja blizu ostvarenja.

📢 Uštedi do 250 kn

TOP!

HONOR X7 i X8

Super brzo punjenje, IPS ekran, do 64 MP, Android 11 operativni sustav.

Od 1349kn Kupi


Bežični glazbeni sustav

COMO AUDIO Solo

Wi-Fi, Bluetooth, FM i internet radio, Spotify, Multi-room, USB ulaz, 30W po kanalu, daljinski upravljač, Como Control aplikacija.

2.929 kn 3.749 kn Kupi

Satelit zvučnik visokih performansi

DALI Fazon LCR

Isporuka bogato definiranih detalja i snažnog basa, zakrivljeni dizajn, 78 - 25,000Hz, 15 - 120W, 6 ohma.

2.399 kn 2.989 kn Kupi