Danci izradili dron koji se puni bežično - na dalekovodu

Bespilotna letjelica koja može samostalno napuniti baterije, crpeći energiju iz kabela trofaznog dalekovoda, predstavljena je u Danskoj kao inovacija korisna pri inspekciji istih tih dalekovoda

Sandro Vrbanus utorak, 9. travnja 2024. u 06:00

Na Sveučilištu Južne Danske (SDU) nastao je autonomni leteći dron, koji struju za rad u svoje baterije može preuzeti – izravno iz dalekovoda. To rješenje omogućava mu dugotrajan rad i punjenje baterija u letu, bez potrebe za slijetanjem i intervencijom operatera, poput izmjene baterije.

Dron je, opisuju njegovi tvorci, opremljen moćnim sustavom računalnog vida i navigacije, koji mu omogućava prepoznavanje kabela dalekovoda. Kada ih uoči, a potrebno mu je nadopunjavanje baterije, letjelica će se autonomno približiti kabelu kako bi se napunila. Tada se aktivira poseban pasivni mehanizam prihvata, koji obuhvaća kabel dalekovoda i praktički vješa letjelicu na njega.

"Krade struju" s dalekovoda

Jednom kada je dron osiguran na mjestu, aktivira se mehanizam induktivnog punjenja na daljinu, koji je u stanju iz visokonaponskog kabela preuzeti energiju i prenijeti je u ugrađenu bateriju. Nakon što je ona dovoljno napunjena, ponovno se pokreće prihvatni mehanizam, otpušta letjelicu te ona postaje slobodna letjeti dalje.

Mehanizam za prihvat na kabel i punjenje ugrađen je na tijelo komercijalno dobavljivog drona Tarot 650 Sport, načinjenoga od ugljikovih vlakana. U njemu je također i litij-polimerna baterija kapaciteta 7.000 mAh, uz upravljački sustav zasnovan na mikroračunalu Raspberry Pi 4 B, sustav autopilota, video kameru u boji te mm-wave radar za precizno pozicioniranje letjelice.

U testnom letu, zabilježenome na priloženom videu, dron mase 4,3 kilograma uspješno je letio oko dva sata, obavivši pritom pet ciklusa punjenja viseći na vodovima trofaznog dalekovoda. Nije objavljeno kako je preuzeta energija obračunata ili kako bi se takav način punjenja dronova obračunavao u praksi.

Ako se pitate čemu ovako bizarna ideja – Danci imaju i odgovor. Bespilotna letjelica koja se puni na dalekovodu poslužila bi primarno za inspekciju istog tog dalekovoda, ali i slične zadaće za koje je potreban velik dolet.