U Indiani grade betonsku cestu koja bežično puni električne automobile u vožnji

Zamislite da se vozite cestom, a vaš se električni automobil automatski puni. Vi za to vrijeme ne morate stati niti izaći iz vozila. Zvuči kao znanstvena fantastika, ali bi uskoro moglo postati stvarnost

Mladen Smrekar srijeda, 21. srpnja 2021. u 06:00

Odjel za promet u Indiani (INDOT), Sveučilište Purdue i njemački startup Magment udružili su snage kako bi stvorili sustav bežičnog punnjenja električnih vozila u vožnji. Njihova je ideja izliti prvu betonsku cestu za bežično punjenje na svijetu.

U zajedničkom priopćenju napominje se da će projekt napredovati u tri osnovne faze. Prve dvije uključuju različite oblike ispitivanja kolnika te optimizaciju. Ovaj će posao odraditi Zajednički program za istraživanje transporta (JTRP) u Purdueovom kampusu West Lafayette. U trećoj fazi INDOT će izgraditi poligon dugačak barem pola kilometra. Na njemu bi se testirala sposobnost betona za punjenje teških kamiona velike snage. 

A kad sve bude gotovo, INDOT će novu tehnologiju, izrađenu i usavršenu u spomenutim ispitivanjima, nastaviti koristiti kako bi elektrificirao dio autoceste unutar Indiane.


"Ovo je iskorak prema budućnosti dinamičnog bežičnog punjenja", uvjeren je Mauricio Esguerra, izvršni direktor Magmenta. "Postavljamo standard za pristupačnu, održivu i učinkovitu elektrifikaciju prijevoza."


Očekuje se da će projekt započeti kasnije ovog ljeta. I, pod pretpostavkom da uspije, bit će revolucionaran. No u slučaju da i ne uspiju, to nije jedino rješenje za bežično punjenje ili proizvodnju energije.

Novom tehnologijom za početak bi se elektrificirao dio autoceste unutar Indiane
Novom tehnologijom za početak bi se elektrificirao dio autoceste unutar Indiane

U prosincu 2020. osmišljen je tako novi način proizvodnje električne energije jednostavnim pokretima poput šetnje ulicom. To je postignuto upotrebom piezoelektričnih materijala. Istraživači su koristili koncept "stupnjevanog poliranja" kako bi iz materijala generirali više snage nego što se ranije smatralo moguće.

Kada je riječ o novom projektu u Indiani, još uvijek ostaje nejasno kakve tehnike inženjeri planiraju koristiti za proizvodnju dovoljno energije za pogon električnih vozila. Zasad se zna samo to da bi nova inicijativa trebala biti ekološka i pogurati nas na putu prema zelenijoj budućnosti. Dakako, ako uopće uspije.