Audi priprema električni romobil pod markom e-tron

Audi e-tron Scooter, kažu, spaja prednosti električnog romobila i skateboarda, izrađen je za sportski nastrojene vozače, a najviša će mu brzina biti 20 km/h

Sandro Vrbanus utorak, 13. kolovoza 2019. u 06:00

Na rastuće tržište električnih romobila do sada su ušli nešto poznatiji igrači iz svijeta tehnologije i transporta kao što su Xiaomi ili Seat, a nekad tijekom sljedeće godine mogli bi dobiti i prilično luksuznu konkurenciju u vidu, ni manje ni više, nego njemačkog proizvođača automobila Audija. Kompanija iz Ingolstadta sljedeće će godine proslaviti čak 110 godina postojanja tijekom kojih su proizvodili gotovo isključivo automobile. Međutim, čini se kako je vrijeme za preokret.

U svoju liniju električnih vozila e-tron odlučili su dodati i vozilo kakvo se sve češće može sresti u urbanim okruženjima – električni romobil. Ipak, Audijevi su inženjeri u koncept klasičnog romobila unijeli i nešto inovativnih rješenja pa bi Audi e-tron Scooter, kako mu je službeno ime, trebao kombinirati najbolje iz svijeta romobila i skateboarda (koji također posljednjih godina proživljavaju novu mladost).

Audi e-tron Scooter

Dizajniran za sportski nastrojene vozače u urbanim sredinama, e-tron Scooter bit će moguće, kao i slične modele drugih proizvođača, sklopiti i prenositi. Masa će mu biti oko 12 kilograma, brzina koju e postizati bit će oko 20 km/h, a imat će doseg od oko 20 kilometara. No, tu prestaju sličnosti s klasičnim romobilima kakve smo viđali do sada.

Audijev e-tron Scooter imat će četiri kotača, kao skateboard, a i položaj vozača bit će sličniji onome na skejtu nego na romobilu. Iz tog razloga na vertikalnom se stupu neće nalaziti upravljač već samo ručka za pridržavanje. Skretanje će se izvoditi naginjanjem tijela i promjenom težišta, a druga ruka vozača bit će slobodna – za, primjerice, davanje signala drugim sudionicima u prometu ili balansiranje.

Baterije i elektronika smješteni su u upravljačkom stupu, na njegovom vrhu je i indikator napunjenosti baterije, dok se (regenerativno) kočenje aktivira pritiskanjem ručke koju je ionako potrebno za vrijeme vožnje imati u ruci. Tu je i dodatna hidraulična nožna kočnica, kao i LED svjetla i povezivost putem Bluetooth veze.

Audi planira ovaj romobil na tržište lansirati krajem sljedeće godine po cijeni od oko 2.000 eura.