Biden zamjenjuje vladinu flotu vozila električnom

Kao što je obećao i u svojoj predizbornoj kampanji, Joe Biden će zamijeniti vladina vozila na fosilna goriva s onim električnim napravljenim u Americi.

Matej Markovinović utorak, 26. siječnja 2021. u 15:37

Američki će predsjednik Joe Biden započeti postupak ukidanja upotrebe vladinih vozila na fosilna goriva te će ih, kao što je i obećao u kampanji, zamijeniti električnim vozilima američkih tvrtki, prenosi The Verge.

 

Ovo je odlična prilika za tvrtke poput Tesle, Riviana i Lordstowna, ali i za Ford i General Motors koji sad već broje više milijardi uloženih dolara u proizvodnju električnih vozila.

„Savezna vlada posjeduje izrazito veliku flotu vozila, koju ćemo zamijeniti čistim električnim vozilima koja su izradili američki radnici, ovdje, u Americi“, rekao je Biden te je najavio izvršnu naredbu „Kupi Američko“.

Prije dvije je godine savezna vlada posjedovala skoro 650.000 vozila, uključujući 245.000 civilnih vozila, 173.000 vojnih vozila i 225.000 poštanskih vozila. Biden je također obećao ponuditi potrošačima poticaje za kupnju električnih vozila, no o tome zasad nema nikakvih detalja.