Kanađani izradili kit za pretvaranje električnog bicikla u snježno vozilo

Želite li svoj električni bicikl vozi i po snijegu, kanadska kompanija ENVO ima rješenje za vas. Od bicikla do motornih sanjki na pedale uz njihov je proizvod moguće doći lako, ali nije baš jeftino

Sandro Vrbanus utorak, 8. prosinca 2020. u 06:00

Kanadski proizvođač električnih bicikala i kitova za pretvaranje običnih bicikala u električne, ENVO, predstavio je svoj novi proizvod, tipičan za kanadske zimske uvjete. Neobična ideja sastoji se od kita za pretvaranje regularnog cestovnog ili brdskog bicikla u svojevrsne električne motorne sanjke.

Ovaj hibrid snježnog vozila i bicikla dobiva se tako da se s redovnog bicikla, prije svega, skinu kotači. Umjesto prednjega se na vilicu postavlja upravljivi snowboard, dok na stražnju osovinu ide gusjenica pokretana snagom pedala i elektromotora s bicikla. Tu je i standardna baterija te ostala oprema za elektrifikaciju pogona. Kanađani tvrde da je ovo prvi bicikl za vožnju po snijegu pokretan pedalama, kao i da ga je moguće voziti po bilo kojem tipu snježnog ili ledenog pokrivača.

Skupo bicikliranje po snijegu

Kažu i kako ga je lako sastaviti i rastaviti, da može biti prilagođen bilo kojem električnom biciklu, omogućava laku, udobnu i tihu vožnju, te da ga svatko može brzo naučiti voziti. No, kit za konverziju bicikla u snježno terensko vozilo nije baš jeftin – za njega je potrebno izdvojiti 2.789 kanadskih dolara, odnosno oko 13.500 kuna.

Za tu se cijenu dobiva litij-ionska baterija kapaciteta 17,5 Ah i mase 4,5 kilograma, elektromotor bez četkica, najviše deklarirane snage 1.200 W, s uključenim prijenosom snage planetarnim sustavom zupčanika, skije i gusjenice, te putno računalo i sva potrebna kontrolna elektronika, poput ručice gasa. Sve, dakle, osim okvira bicikla koji ćete morati pribaviti zasebno.

Povrh okvira bicikla i kupljenog seta za konverziju novim će vlasnicima, koji će htjeti pedalirati po snijegu i ledu, biti potrebno i nešto spretnosti te "uradi sam" pristupa kako bi ovaj kit sastavili i pustili u pogon. No, u tome i jest sva čar ovog neobičnog vozila koje svatko može prilagoditi svojim potrebama.