Kit za pretvaranje bilo kojeg bicikla u električni već za 3.200 kuna

Britanski startup swytch ponudio je univerzalni komplet za nadogradnju standardnih bicikala u električni pokretane e-bicikle

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. rujna 2019. u 13:30

Prošloga je mjeseca vijest o kitu za pretvaranje automobila u električni po cijeni od 8.500 eura pobudila velik interes naših čitatelja. No, nemaju svi automobil, niti imaju nekoliko tisuća eura za pretvaranje istoga u električni. Samim time nemaju ni novca za kupnju nekog od električnih bicikala više klase, a možda imaju bicikl koji bi htjeli elektrificirati i tako si olakšati svakodnevno pedaliranje. Upravo za njih britanski je startup swytch osmislio kit o kojem danas pišemo.

Ovaj komplet može se instalirati na, procjenjuju, 99% bicikala koji postoje u svijetu. U njemu kupac dobiva baterijski set s kontrolerom i motorizirani prednji kotač. Sve ovo košta najmanje 399 britanskih funti (oko 3.200 kuna), no cijena se može popeti i do 750 funti (oko 6.000 kuna), ovisno o odabranoj snazi motora i kapacitetu baterija.

Osnovna inačica nudi motor snage 250 W i litijsku bateriju kapaciteta dovoljnoga za oko 65 kilometara vožnje.

Nešto i za "zelene"

S ekološke strane, swytch kit je također "zelenija" opcija od kupnje novog bicikla. Njegovi autori kažu da se prilikom proizvodnje jednog bicikla proizvede ekvivalent oko 200 kg emisija CO2, proizvodnja jednog električnog bicikla proizvede oko 400 kg CO2, dok je svaki njihov kit zaslužan tek za manje od 40 kg ekvivalenta emisije ugljičnog dioksida u atmosferu. Stoga je ekološki prihvatljivije kupiti swytch nego novi bicikl ili e-bicikl.

S Indiegogoa na tržište

Ovaj je projekt izvorno financiran prije dvije godine putem Indiegogoa, te se sadašnja verzija može naručiti putem web stranice ovog startupa.

U međuvremenu je ista ekipa radila na drugoj inačici koja je 50% lakša (baterija teži tek 1,5 kg), 70% manja i naprednija. Ista će se uskoro također pojaviti na crowdfunding platformi Indiegogo, pa se možda zainteresiranima dobro predbilježiti i provjeriti kakve će cijene biti tamo ponuđene.