Najavljeno poskupljenje svih Teslinih automobila, osim osnovnog Modela 3

Iz Tesle svakih nekoliko dana stižu nove vijesti koje bi mogle značiti prekretnicu u daljnjem razvoju kompanije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. ožujka 2019. u 13:51

Iza Tesle su prilično turbulentni tjedni. Osim najave da će uskoro predstaviti Model Y, te kako se Model 3 napokon može naručiti po davno obećanoj cijeni od 35.000 dolara, u ovoj se kompaniji već tradicionalno bore s financijama. Elon Musk je nedavno najavio da će kompanija napustiti tradicionalni način prodaje automobila kroz salone te da će gotovo sav promet ostvarivati putem webshopa. To je za posljedicu trebalo imati otpuštanje radnika, zatvaranje salona u SAD-u i u konačnici – nešto veću profitabilnost.

Međutim, nakon što je ova vijest izazvala lavinu negativnih reakcija, u Tesli je odlučeno da će ipak na "životu" ostaviti svoje poslovnice u kojima se automobili mogu kupiti. Odlučeno je da će biti zatvoreno samo njih najviše 20%, i to onih koje nisu isplative, o čemu će biti odlučeno u narednih nekoliko mjeseci.

Zauzvrat, kompanija će morati negdje drugdje popraviti svoju financijsku sliku. Stoga će, kažu, povisiti cijene svojih vozila za oko 3% u prosjeku. Trenutačne cijene bit će na snazi samo do 18. ožujka, a potom će vrijediti nove, s uračunatim poskupljenjem. Jedini model koji neće poskupjeti bit će Model 3 po cijeni od 35.000 dolara koji je tek krenuo u prodaju.